Крал Хуан Карлос абдикира

DenNews.bg
02.06.2014
размер на текста:

Испанският крал Хуан Карлос абдикира в полза на сина си принц Фелипе днес, предадоха световните агенции.
„Негово величество крал Хуан Карлос току-що ме информира за желанието си да се откаже от трона и да започне процес на наследяване”, заяви премиерът на Испания Мариано Рахой.
Според краткото известие кралят слиза от престола по лични причини. Напоследък здравето на 76-годишния Хуан Карлос е разклатено.
Абдикацията на краля ще сложи край на 39-годишното му управление, което завършва с поредица от скандали. По-малката дъщеря на испанския крал Хуан Карлос беше обвинена за данъчна измама и пране на пари. 48-годишната инфанта Кристина се яви в съда през март, за да отговаря за връзки с бизнес-делата на съпруга си, който е разследван за присвояване на средства.
76-годишният крал Хуан Карлос управлява от 1975 г. В по-голямата част от управлението си той беше смятан за един от най-популярните монарси в света. След скандалите около семейството му мнозина испанци загубиха доверие в него.
Според премиера Рахой ще бъде приета поправка в Конституцията, която да позволи абдикация на монарха в полза на престолонаследника.
Миналата година абдикира и белгийският крал Албер II Сакскобургготски. На трона се качи синът му Филип.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети