Временно примирие в Украйна

DenNews.bg
18.06.2014
размер на текста:

Временно примирие ще бъде обявено в Източна Украйна по заповед на президента Петро Порошенко. В този срок, за когото а момента се знае, че ще бъде „много кратък” членовете на въоръжените групи ще им бъде дадена възможност да предадат оръжията си, а тези, които искат – да напуснат Украйна.
„Мирният план започва да действа с моя заповед за едностранно прекратяване на огъня. Задължително след това той трябва да получи подкрепа и от страна на всички участници в събитията в Донбас, и то в много кратки срокове”, заяви Порошенко в Киев, цитиран от световните агенции.
По рано президентът на Русия Владимир Путин е провел телефонен разговор с Порошенко като е заявил за необходимостта да се осигурява безопасността на журналистите, работещи в Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков.
"Путин изрази тревогата си във връзка с трагичната гибел на руски журналисти в района на Луганск и насочи вниманието към необходимостта да се осигури безопасността на представителите на медиите, работещи в зоните на конфликта", подчерта Песков.
Порошенко от своя страна е изразил съболезнования смъртта на двама руски журналисти в Украйна.
Вчера украинският президент е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, като двамата са говорили за мирните си инициативи, предстоящото подписване на 27 юни на икономическата част от споразумението за асоцииране на Киев с ЕС, както и по въпроси, свързани с преговорите за газа.
Както съобщи пресслужбата на Порошенко, той е информирал Меркел за основните принципи за изпълнение на плана за уреждане на конфликта в Източна Украйна и е казал, че за да засили контрола по границата, му е необходима помощ от ЕС и САЩ, предаде ИТАР-ТАСС. Меркел е подкрепила стъпките за изпълнение на плана.
Порошенко е говорил за необходимостта от създаване на десеткилометрова буферна зона на границата, за изтегляне на незаконните въоръжени формирования, освобождаване на окупираните административни сгради, възстановяване на работата на местните органи на властта и на централните телевизии и радиостанции.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети