Българските ветроходци най-добри на регатата Poseidon-Kaliakria

DenNews.bg
16.06.2014
размер на текста:

Българските ветроходци успяха да заемат най-много челни места в класирането на съвместната българо-румънска ветроходна регата Poseidon-Kaliakria Cup. Съвместната регата за първа година обединява румънската Poseidon и българската Kaliakria Cup, като по този начин се превръща в най-голямото ветроходно събитие в Западното Черноморие с повече от 60 ветроходни яхти.
В рамките на 4 дни състезанието предложи на ветроходците различни метерологични условия - слънце и безветрие в първите дни до дъжд и силен вятър след това, които направиха надпреварата много непредвидима и предизвикателна.
Към екипажите на лодките се присъединиха и гост-състезатели, един от които беше и най-добрият български плувец Петър Стойчев. Той стана част от екипажа на яхта Petra-Kaliakria Racing и в състезанието за деня завърши на 4-то място в клас ORC Racer.
Poseidon-Kaliakria Cup 2014 се проведе в три етапа с отделни класирания за всеки етап и общо класиране за цялата надпревара. Състезанието започна с гонки в Marina Eforie Nord в Румъния, а след това продължи с дълъг и тежък, заради липсата на вятър, офшорен етап Eforie Nord – Балчик (60 NM), за да завърши с гонки в Балчишкия залив.
В крайното класиране, както на общата регата Poseidon-Kaliakria Cup, така и в класирането само за българския етап на регатата, нашите ветроходци заеха най-много призови места във всеки от класовете.
В българския етап на регатата, освен още 20 ветроходни лодки, се включиха и още 3 състезателни класа IRC1, IRC2 и Conrad 25R.
Регата Poseidon-Kaliakria Cup 2014 се ръководи от Състезателните правила по ветроходство (ISAF RRS 2013-2016 ), от наредбата на Българската федерация по ветроходство и Румънската федерация по ветроходство за провеждане на регати, от правилата за хандикапните системи IRC и ORC и от Състезателните инструкции.
Морски клуб “Балчик” е клуб с дългогодишни традиции в морските спортове и динамична история. Страстта към морето, спорта и истинските изживявания възраждат традицията на клуба през 2007, след като е разформирован през 90-те години.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети