Киев използва забранени оръжия?

DenNews.bg
12.06.2014
размер на текста:

Високопоставен представител на руското министерство на външните работи обвини днес украинските сили, че прибягват до използването на забранени оръжия в Източна Украйна. Упрекът идва, след като руски медии съобщиха, че са били използвани фосфорни бомби, предаде Франс прес.
Украинската национална гвардия веднага отрече тези обвинения и ги определи като абсурдни.
"Украинските сили и неонацистите използват забранени оръжия срещу жителите на Славянск, стрелят срещу цивилни, които бягат, убиват деца", написа в Туитър Константин Долгов, пълномощен представител по правата на човека към руското министерство на външните работи.
"Киев умножава престъпленията срещу цивилното население в Югоизточна Украйна. Трябва да има разследвания и виновните трябва да бъдат наказани", допълва той.
РИА Новости, позовавайки се на проруски сепаратисти от Източна Украйна, съобщи, че украинските сили са използвали запалителни бомби в село Семьоновка близо до град Славянск, който е прорурският бастион в Източна Украйна.
Агенция "Новороссия" разполага с кадри от Семьоновка, на които се вижда, че снаряд на относително малка височина се разпада на много малки части, покриващи огромна площ с възпламеняващо вещество, предаде ИТАР-ТАСС.
Според международните договори използването на такива вещества срещу военни цели в райони с цивилно население е забранено, припомня агенцията.
Русия през последните седмици обвинява украинските сили, че прибягват до непропорционална сила във въоръжените си операции срещу бунта в източната част на страната, отбелязва АФП. На 30 май руският федерален Следствен комитет обвини
Украйна, че нарушава Женевската конвенция от 1949 г. за защита на цивилното население и заяви, че събира доказателства и започва разследване за използване на забранени военни методи и средства.
ЕС от своя страна призова Киев към сдържаност в въоръжените му операции, подчертавайки същевременно легитимността им.


Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети