„Десен сектор” влиза в списъка с терористични организации?

DenNews.bg
07.05.2014
размер на текста:

Латвийската евродепутатка Татяна Жданок призова колегите си от Европейския парламент да подкрепят предложението й украинската радикална групировка „Десен сектор" да бъде включена в списъка на терористични организации, предаде ИТАР-ТАСС.
Ако бъде взето такова решение, сметките на тази организация и на нейните лидери ще бъдат замразени, радикалите от „Десен сектор" няма да бъдат допускани в страни от ЕС, а правителства на различните страни ще съдействат за политическата изолация и арестуване на членове на групировката.
„Отговорността за обезвреждането на „Десния сектор" ще падне на украинските власти”, посочва Татяна Жданок. „Те трябва в края на краищата да поставят ясна линия между политическите организации и десните екстремисти”, добавя латвийската евродепутатка.
Активисти на крайнодясната групировка бяха посочени като отговорни за палежа на Дома на профсъюзите в Славянск, при който загинаха 46 души. „Десен сектор” бяха и в челните редици на антиправителствените протести в Киев. Това е основният аргумент на Москва да отказва да признае легитимността на преходните власти в Киев и да нарича смяната на управлението „фашистки преврат”.
Активисти на "Десен сектор" формираха и контраотряди за самоотбрана в регионите със засилени сепаратистки тенденции.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети