Медиците от Спешна помощ-София хвърлиха оставки до един

DenNews.bg
29.05.2014
размер на текста:

Всички медици и служители на Спешна помощ в София са подали оставките си с едномесечно предизвестие. Решението е в знак на протест срещу предложението за уволнение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев и заместника му д-р Ангел Ангелов.
Уволненията бяха единствената реакция от страна на здравното министерство след многото случаи на закъснели линейки и по-специално последният трагичен случай, при който 40-годишна фотографка почина преди линейката да достигне до нея.


Днес спешните медици излязоха на протест пред сградата на МЗ. Престояха там половин час, но никой не излезе да се срещне с тях.

 

До момента оставка са подали над 100 души, но към нея продължават да се присъединяват още медици и служители.
Спешните екипи продължават да се отзовават на адреси, но реалната заплаха за спиране на дейността има.

Ако до месец министерството не предприеме адекватни действия за подобряване работата на Бърза помощ столицата ще остане без линейки.
Основният проблем е не непрофесионализмът на лекарите, а фактът, че в столицата и околните села-близо 3 милион души, се обслужват от 18 дежурни екипа, като по стандарт те трябва да бъдат 3 пъти повече.
Закъснението на линейките се дължи и заради това, че екипите обслужват и сигнали, които не са спешни, както и натовареният трафик и задръстванията. От години остава нерешен проблема с блокираните от автомобили улици, които са непроходими за линейките.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети