Уволнената от Чимев и върната от съда шефка на Гробищния парк погребвала живи хора

DenNews.bg
28.05.2014
размер на текста:

Уволнената дисциплинарно от кмета Методи Чимев шефка на Гробищния парк в Дупница Василка Иванова, за която две съдебни инстанции се произнесоха, че трябва да бъде върната на работа и да получи обезщетение

е погребвала живи хора.

Ужасяващата истина е разкрита по сигнали на граждани, а Чимев е предал материалите в Районна прокуратура.
За лицето Т.Р.С. от Дупница е записано в гробищния регистър и в регистрационен картон на гробно място, че е починало през 2000 година. При проверка е установено, че има излята само циментова рамка на въпросното място, а след справка в локалната база данни за лицето Т.Р.С. се оказва, че... е живо.
Другият подобен случай е за “мощите” на лицето С.Б., което след проверка се оказва, че също е живо.

Наред с тези фрапиращи случаи в прокуратурата са предадени и още данни за

издаване на неистински удостоверения за откупуване на гробни места, както и фрапиращи разлики в сумите между квитанциите, давани на хората и в същото време отчитани. На гражданите са вземани различни такси от 75 до 125 лева срещу квитанции, а в същото време в касата на общината са отчитани като 15 и 25 лева.
Припомняме, че Иванова бе уволнена дисциплинарно от Чимев, след като направения одит от община Дупница установи липси, злоупотреби и неотчитане на пари.
В края на месец април тя бе призната за виновна за присвояване в качеството й на длъжностно лице, като за осъществяването на това престъпление е съставяла неистински официални документи. Постановената от Районен съд-Дупница присъда е условна, в размер на 10 месеца с 3-годишен изпитателен срок и не подлежи на обжалване.
Василка Иванова призна пред съда вината си, а именно, че за периода от 31 март 2012 г. до март 2013 г. е присвоила чужди пари в общ размер на 1690 лева. Парите тя получавала като такса за гробищни места, но е отчитала в хазната на община Дупница парични суми в значително по малък размер от получения.
По делото бяха посочени 17 случая. Иванова е взимала между 75 и 175 лв. от гражданите, а в касата е отчитала по 15-25 лв.
За улесняване на присвояването Иванова е извършила и друго престъпление, а именно в условията на продължавано престъпление тя е съставяла фалшифицирани приходни квитанции и удостоверения.
Районен съд постанови още Иванова да заплати разноските по делото в размер на 447 лв.
Присъдата не подлежи на обжалване, тъй като бе произнесена след сключено споразумение между подсъдимата и прокуратурата.
Само две седмици преди да бъде осъдена за присвояване, Окръжен съд-Кюстендил потвърди решението на Районен съд-Дупница, с което Иванова бе върната на работа, а общината бе осъдена да й плати 3 228 лв. обезщетение.
Община Дупница обжалва решението пред Висшия касационен съд.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети