Омбудсманът иска незабавна проверка в Мини Бобов дол от Главна инспекция по труда

DenNews.bg
26.05.2014
размер на текста:

Омбудсманът поиска да бъде извършена проверка в Мини Бобов дол. В препоръка, изпратена до шефа на Главна инспекция по труда, с копие до социалния министър, Константин Пенчев напомня за множеството материали в пресата относно безогледно нарушаване на човешки и трудови права на граждани, работещи в мините в Бобов дол. Някои от сигналите бяха излъчени и в Нова телевизия след сигнал от зрители.
В репортажите се твърди, че работните заплати не се изплащат регулярно, а част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна, които могат да бъдат използвани само в точно определени магазини, в които рафтовете са празни. Магазин, част от веригата на собственика на мините Христо Ковачки.
„Така хората са поставени в унизително положение да се редят на опашки в продължение на много часове, за да могат да оползотворят получените от тях купони, като закупуват само ограничените продукти, които им се предоставят”, пише в писмото си Константин Пенчев. Той настоява от ГИТ да извършат незабавна проверка по случая.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети