ЕК отличи Българското дружество за защита на птиците

DenNews.bg
23.05.2014
размер на текста:

Българското дружество за защита на птиците спечели приза „Натура 2000”, който се връчва за пръв път от Европейската комисия. Наградата в най-тежката категория „Природозащита” бе присъдена на организацията за дейностите по опазване на царския орел в Сакар.
На церемония в Брюксел европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник връчи отличието на Светослав Спасов от БДЗП.
Проектът на Българското дружество за защита на птиците е фокусиран върху изолирането на опасни електрически стълбове, които са сред най-големите заплахи за една от най-редките птици в света. Освен това организацията охранява 34 гнезда, от които през последните 5 години са излетели 42 млади птици. На 22 от тях са поставени сателитни предаватели, за да се научи повече за начина им на живот и заплахите, които ги грозят.
Според данните 80% от птиците са загинали от токов удар при кацане на необезопасени стълбове, има отровени от незаконно заложени примамки и отстреляни от бракониери.
В миналото царският орел е бил сред най-разпространените птици в България, а днес популацията му наброява едва 23 двойки. Повечето от тях са в Югоизточна България, като най-много са в Сакар.
В началото на месеца член на екипа на Българското дружество за защита на птиците получи награда също за работата си по опазване на царския орел и местообитанията му у нас. На церемония, която се състоя в Кралското географско дружество в Лондон, Стойчо Стойчев бе удостоен с наградата „Уитли”, която е сред най-престижните отличия за принос в опазването на природата.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети