Черешовата реколта застрашена от хладното и дъждовно време, алармира Дангов

DenNews.bg
23.05.2014
размер на текста:

Черешовите дръвчета и реколтата са застрашени от дъждовното и хладно време през втората половина на април и началото на май. Необходимо е стопаните да извършат пръскане, за да защитят овошките, алармира шефът на Областната дирекция за безопанот на храните в Кюстендил Първан Дангов.
Хладното и влажно време благоприятства за проява и разпространение на гъбните болести по черешите – ранно кафяво гниене, сачмянка и бяла ръжда. Ранното кафяво гниене вреди на плодовете и клонките, а бялата ръжда е най-вредоносната болест по черешата и масово се разпространява при дъжд.
Сега е моментът и за борба срещу черешовата муха, сигнализираха от отдел „Растителна защита” към ОДБХ Кюстендил. Повредените плодове потъмняват, загниват и хлътват в мястото на повредата. За предпазване на средноранните сортове череши от червясване да се извърши първо пръскане на черешовите насаждения в Кюстендил, Шатрово и Сапарева баня в периода 26-29 май. За опазване на късните сортове череши 8 - 10 дни след първото да се проведе второ пръскане, като се използват инсектициди с карантинен срок до 7 дни.
При извършване на третирания срещу неприятеля да се спазват следните изисквания:
- Третирането да се извършва в слънчеви и тихи дни!
- Да се вземат мерки за опазване на пчелните семейства, хора и животни от отравяне според изискванията на Наредба № 15 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растително-защитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
Инспекторите от отдел „Растителна защита” към ОДБХ Кюстендил констатираха средно до силно нападение от ранно кафяво гниене по клонките на сливите, които са изсъхнали заедно с листата по тях.
От 26 май започва и вредната дейност на сливовия плодов червей. Гъсениците на неприятелят се хранят в плода. Повредените плодове спират растежа си, оцветяват се във виолетово и опадват. Първото пръскане срещу първо поколение на сливов плодов червей да се проведе в периода 27-29 май, а в полупланиските райони в периода 29-31 май при установяване на 1-1,5 пресни вгризвания от гъсениците. 10-12 дни след първото да се проведе и второ третиране.
Борбата срещу ранното кафяво гниене и сливовивя плодов червей може да се проведе едновременно.
От ОБДХ напомнят да се спазват карантинните срокове на използваните продукти за растителна защита.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети