Опасност от епидемии и взривове след наводненията на Западните балкани

DenNews.bg
21.05.2014
размер на текста:

Има опасност от пламването на епидемии след наводнението на Западните Балкани, отчитат властите. Рискът се крие в големия брой удавени животни и замърсени водоизточници.
Сърбия е благодарна на международната помощ, но предстои дълъг и мъчителен период на възстановяване. Стихията причини непоправими последици върху тазгодишната реколта.
„Сигурен съм, че от гледна точка на финансовата помощ, ще успее да покрие едва малка част от щетите. Затова не вярвам, че ще оправим проблемите си, като бъркаме в чужд джоб”, заяви Александър Вучич - министър-председател на Сърбия.
Десетките хиляди евакуирани остават по кризисни центрове и училища, след като бедствието им отне домовете.
Датският телевизионен водещ и готвач Рудолф ван Веен се включи в благотворителната акция за Сърбия, като приготви обяд за 300 евакуирани. „За съжаление не мога да правя лодки, не съм дърводелец, не съм и лекар, нито имам водна помпа. Поне мога да готвя”, коментира Рудолф.
Въпреки прогнозите за слънчево време, засега обстановката в засегнатите райони на Балканите остава критична.

От водата в Босна непрекъснато изплуват боеприпаси от войната,

с които гражданите и местните власти тепърва ще трябва да се справят.
На територията на Бръчко, в североизточната част на Босна и Херцеговина, избухна мина, останала от войната (1992-1995). Детонацията е станала в резултат на разместване на почвата, причинено от наводнения и свлачища. Никой не е пострадал при инцидента.
Близо до град Приедор във вторник на три места са намерени снаряди. В двора на една къща след потопа са открити 9 бомби.
Центърът за разминиране препоръчва на гражданите да не се докосват до боеприпаси в случай на откриването им, и незабавно да се обадят на специалисти.
Над 1,5 милиона от близо 4-милионното население на Босна и Херцеговина се намира в райони, където съществува риск от мини. Те останаха на територията на страната след войната 1992-95 г. между сърби, босненци и хървати.
Според Центъра за разминиране около 220 000 мини лежат под земята. Като цяло, минни полета заемат около 3% от площта на Босна и Херцеговина.
От края на войната през 1995 г. до сега от взривяване на мини в Босна и Херцеговина са убити около 600 души, а около 1700 жители са ранени. Разминирането може да продължи до 2024 г.

Междувременно стана ясно, че български екип и мобилна ветеринарна лаборатория ще помагат в спасяването на животните,

останали без дом след наводненията в Сърбия. Това съобщиха за Нова телевизия от организацията „Четири лапи”.
Българската група вече е в района на Белград, където водната стихия е оставила стотици бедстващи домашни животни без дом. Голяма част от тях имат нужда от медицинска помощ.
От „Четири лапи” ще проверяват и районите около евакуационните центрове в столицата на Сърбия, където се предполага, че домашни животни не се допускат и пострадалите са принудени да ги изоставят.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети