Районен съд-Дупница завиши присъдата на касиерката, щипнала 100 бона от клиенти на ЦКБ

DenNews.bg
19.05.2014
размер на текста:

По-строга присъда наложи Районен съд-Дупница на бившата касиерка от ЦКБ Даниела Колчакова, която бе обвинена в присвояването на близо 103 000 лв. от сметките на клиенти на дупнишкия клон на банката.

Това е вторият път, в който Районният съд признава Колчакова за виновна. През месец юли миналата година тя получи условна присъда от 2 години и половина с 5-годишен изпитателен срок, но Окръжен съд-Кюстендил върна делото за ново разглеждане.
Постановената сега присъда е от 3 г. с 5-годишен изпитателен срок.
В останалата си част решението е същото- съдът наложи забрана на Колчакова да заема отговорна държавна или обществена длъжност за срок от 3 г., както и от правото да упражнява професия или дейност, свързани с управление или отчитане на парични и/или материални ценности за срок от 3 г.
Припомняме, че прокуратурата искаше Колчакова да получи 10-годишна ефективна присъда.
Според обвинителния акт в условията на продължавано престъпление за периода 9 септември 2009 г. – 14 септември 2011 г., в качеството си на длъжностно лице Колчакова присвоила 27 180,86 евро, 13 500 британски лири и 18 000 лева от депозитните сметки на 10 клиенти на банката, като подправяла официални документи.
Разследването срещу касиерката започна през пролетта на 2012 г., след като бе установена липса на 9 хил. евро от депозит на клиентка. Впоследствие се оказало, че сумата е много по-голяма, а ощетените клиенти са повече.
В хода на разследването бившата касиерка призна обвиненията и върна малка част от присвоената сума-около 15 000 лв.
По силата на съдебното определение Колчакова трябва да заплати 380 лв. за разноски по делото.
Присъдата на дупнишкия съд може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Кюстендилски окръжен съд.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети