6000 евакуирани в Сърбия заради наводненията, затрупани къщи в Босна

DenNews.bg
16.05.2014
размер на текста:

Снимка: EPA

Над 6000 души са евакуирани в Сърбия след наводненията, а свлачища затрупаха къщи в Босна и Херцеговина. Спасителните екипи очакват подобряване на метеорологичните условия, за да могат с хеликоптер да евакуират хилядите хора, които са се качили по покривите на наводнените си къщи в Сърбия и Босна и Херцеговина, информира БГНЕС. На места водата достига до втория етаж на сградите. Властите в двете страни определят наводненията като най-лошите в историята.
В Босна и Херцеговина ситуацията се усложнява заради над 200 свлачища, които затрупали къщи, има и пострадали хора. Засега не се съобщава за жертви. Мисията на ЕС в Босна ЕУФОР съобщи, че нито нейни членове, нито армията могат да достигнат до някои населени места по суша, а лошата видимост пречи на хеликоптерите да се приземят.
В Баня Лука е обявено извънредно положение заради наводненията, ситуацията е тежка и в Добой и Шамац, които са изцяло под вода. В спасителните операции са се включили членове на каяк и рафтинг клубове. "Шамац е изцяло под вода, река Босна влиза в града, вода няма, а телефонните линии са прекъснати, дъждът не спира да вали, а река Сава представлява заплаха и може да прелее дигите", заяви кметът на общината Саво Миник. Той призова всички, които могат, да помогнат на населението и допълни, че ситуацията в града е хаотична. Критично остава и положението в Добой, където нивото на река Босна достига 670 см. Това е с 220 см над нормалното равнище. Провежда се операция по евакуиране на гражданите. Всички пътища и магистрали, които водят от и към града са блокирани.
Според последни данни на сръбското министерство на вътрешните работи в страната са евакуирани 6175 души, 20 са пострадали, а един се смята за изчезнал. В спасителните операции са се включили противопожарните служби, специалните части за борба с тероризма, жандармерията и армията, лодки, цистерни и военни хеликоптери. Впрегнати са и всички ресурси на общините и органите на местната власт.
Властите призовават всички хора, които имат лодки, да ги предоставят за спасителните операции.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети