ОбС спира опитите за реанимация на „Реклама”, от мерак за печалба набутват Чимев да наруши закона

DenNews.bg
16.05.2014
размер на текста:

ОбС-Дупница спира опитите за реанимация на общинското дружество „Реклама”, след като от желание да увеличат приходите на общината вносителят на докладната- председателят на местния парламент Владимир Владимиров и лидерът на БСП Станислав Павлов излязоха с предложения, които буквално принуждаваха кмета Методи Чимев да наруши закона.
В края на краищата докладната на Владимиров за създаване на общинско предприятие „Реклама”, което донякъде да наследи общинското дружество „Реклама”, чиято ликвидация бе гласувана от ОбС през лятото на 2013-а година, бе отхвърлена. Това обаче не стана на база на аргументите „против” на кмета Чимев и съветниците от ГЕРБ, а защото самият Владимиров призова предложението да не бъде подкрепено.
Дебатите предизвикаха напрежение, като желанието за учредяването на търговско предприятие, което да се занимава с реклама, бе най-силно подкреяно от председателя на Икономическа комисия Вергил Кацов, лидера на БСП Станислав Павлов и ОбС-шефа Владимиров.
Още в началото кметът Методи Чимев изтъкна, че не намира логиката в опитите за възкресяването на „Реклама”, след като с решение на същия този Общински съвет, дружеството бе обявено в ликвидация с малко над 60 000 лв. задължения и с над 65 000 лв. опростени от ОбС задължения по-рано.
Предложението за учредяване бе подкрепено с мотива, че новата структура няма да бъде общинско дружество с принципал Общински съвет, а общинско предприятие на подчинение на кмета, което ще администрира дейностите по реклама. Негова дейност пък нямало да бъде само отдаването на билбордовете под наем, но и дейности по популяризиране на общината.

Предложението новото предприятие да прибира средства, предвидени за реклама по европейските проекти, които общината реализира вкарваше в закононарушение Чимев.

Като капанът бе разкрит от зам.-кмета Красимир Георгиев. Той посочи, че поръчките се изпълняват след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка. Изискването на закона е, участникът да представи приходи и финансово състояние за 3 г. назад, да разполага с експерти и други важни условия, на което предприятието няма как да отговори.
„Общината има санкция, защото предишният кметски екип е дал в нарушение на закона поръчка на предишното дружество. Поръчките печелят, тези които отговарят на условията, а не този, който кметът посочи”, изтъкна Георгиев.
Бившият кмет на Дупница, сега общински съветник от ГЕРБ Асен Пилев посочи, че натоварването на общината с несвойствени дейности е безсмислено. Мотивите на привържениците на учредяването на новото предприятие, че то ще бъде на по-високо професионално ниво и ще генерира печалби бяха разбити от д-р Матей Попниколов.
„Рекламата е проста работа, само за този, който е умен и е учил за това. Учредяването или неучредяването на предприятие не решава проблема с професионализма. И сега може да се назначат допълнително хора в търговския отдел, които да отговарят за рекламата”, обясни той.
Доводът на Станислав Павлов от БСП, че сега рекламодателите не могили да си дадат парите, дори и да имат желание за това, бе репликиран от кмета, че едва ли има такъв случай. В момента, всеки който иска да рекламира и да наеме площ за това получава обслужване от търговския отдел, посочи Чимев.
Д-р Лорета Николова от ОДБ пък посочи един друг проблем - огромните количества рекламни материали, които се разлепват по дървета, спирки, ел. табла и къде ли не. За този проблем многократни сигнализира и DenNews.bg. Юристът на общината Иван Бучов посочи, че на нарушителите се налагат актове и глоби, но дори и да бъде създадено предприятие „Реклама” то няма да има контролна функция по тази тема.
Иначе в новото предприятие трябваше да бъдат назначени трима души, от които един управител.
Припомняме, че в закритото „Реклама” имаше само един управител и въпреки това то не успя не само да излезе на печалба, но дори и да покрие издръжката си.
Тезите "за" и "против" най-точно бяха защитени от носителите си с поговорки. От ГЕРБ обобщиха притесненията си, че новата структура може да повтори съдбата на закритото дружество с думите: "Само да не стане "Пременил се Илия, погледнал се -па у тия", а от лагера Кацов-Павлов отвърнаха, че се отказват от битката, защото "На сила хубост не става".

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети