ДКЕВР засече ЧЕЗ в нарушения в 1088 от 1283 проверени случая

DenNews.bg
14.05.2014
размер на текста:

В 85% от проверените случаи или в 1088 от 1283, ЧЕЗ са засечени в нарушения. Това стана ясно при представянето на резултатите от проверките, извършени от ДКЕВР на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ Разпределение, ЕВН и Енерго-Про.
Общият брой на констатираните нарушение е над 2600 или точно 2690 различни нарушения, като най-голям брой от нарушенията са свързани с подмяна на електромерите. Други нарушения са свързани с отчитането на консумирана електроенергия за период, по-дълъг от утвърдения от ДКЕВР, т.е. вместо ЕРП-то да отчита енергията за законоустановения срок (31 дни), те са отчитали за по-дълъг период, което е увеличило сметките за ток на абонатите.
Енергията, доставяна по мрежите, не отговаря на стандарта за качество, т.е. напрежението е по-ниско или по-високо от онова, което следва да бъде по закон. От ДКЕВР обърнаха внимание, че през последните няколко седмици са постъпили много жалби в изнесените приемни на комисията в различните градове на страната. Хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди.
"Наред с констатираните нарушения е установено изплащане на необосновани комисионни на свързаните дружества, необосновано високи разходи за мениджърски и консултантски услуги и неотразени във финансовите резултати по-малко разходи за технологични загуби по мрежата на "ЕВН България Електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" ЕАД и "Енерго-Про Мрежи" АД", се посочва още в доклада на Комисията.
При одита е извършен и задълбочен анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка.
Дружествата през целия период са отчели милиони повече приходи над утвърдените. В допълнение те са имали необходимост от много по-малък размер технологични загуби в сравнение с това, което те са заявили и им е заложено от регулаторния орган.
Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, в т.ч. консултантски услуги, комисионни, мениджърски услуги, външни услуги от свързани лица и др. преки разходи за експлоатация и поддръжка.
На 12 май ДКЕВР прие докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на 4 месеца от експерти на Комисията и външни експерти. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети