Украйна обеща твърд отпор на Русия

DenNews.bg
08.04.2014
размер на текста:

Русия призова украинските власти да спрат подготовката за намеса в проруските източни райони на Украйна, за да не избухне гражданска война. От своя страна Киев предупреди, че ако Русия направи опит да вкара войската си в континенталната част на Украйна, ще съжалява.
Терминът „Трета световна война“ не е измислен от мен. Русия трябва да разбере своята отговорност, ако навлезе с войските си в сухопътната територия на Украйна. В случай на агресия в източната част на Украйна, Русия ще получи твърд отговор, обяви зам.-председателят на Съвета на националната сигурност и отбрана на Украйна Виктория Сюмар.
Днес ние можем да охраняваме границата. Правим всичко възможно сепаратистите в Донецк, Луганск и Харков да не получат помощ отвън, посочи Сюмар.
Проруски активисти блокираха административни сгради в трите области – Донецка, Луганска и Харковска, а в Николаев и други градове в Източна Украйна бяха организирани демонстрации.
Рано тази сутрин в Харков се проведе спецоперация за освобождаване на блокираните сгради. Арестувани са 70 души.
23 души са задържани в Николаевск. След сблъсъци между проруски активисти и украинската полиция са ранени и 15 души, 11 от които са били хоспитализирани.
Проруски активисти окупираха управлението на Службата за сигурност в Луганск, като хванаха 22 души за заложници, съобщи украинският депутат Олег Ляшко. Сред окупаторите на сградата има бивши военни и 40 сътрудници на руското Главно разузнавателно управление, посочи Ляшко, като допълни, че те са завзели и складове за оръжие в сградата.
В същото време украинският парламент прие днес промени в Наказателния кодекс, според които се увеличават наказанията за опити за нарушаване на целостта на държавата.
За умишлено изменение на границите на територията или на държавните граници на Украйна наказанието вече ще бъде между 3 и 5 години затвор. Ако обаче действията са повторни, извършени са след предварителна договорка от група лица или ако са извършени от представители на властта, се предвижда наказание от между 5 и 10 години затвор.
Действията, довели до смъртта на хора или до други тежки последствия, ще се наказват с лишаване от свобода между 10 и 15 години или доживотен затвор.
Шпионажът, предоставянето на помощ на чужда страна за подкопаване на властта в Украйна или преминаването на страната на врага в рамките на въоръжен конфликт вече ще се наказва с между 12 и 15 години затвор.


Бой в парламента

Депутати от комунистическата партия и от националистическата партия "Свобода" се сбиха по време на парламентарното заседание днес, поради което председателят на върховната Рада Олександър Турчинов обяви почивка.
Преди това лидерът на комунистите Петро Симоненко обвини от трибуната на парламента сегашните власти в "бездействие в югоизточната част" на страната. "Хората отдавна искат руският да бъде обявен за втори официален език и да бъдат изслушвани за социалните им проблеми. Властите обаче не ги слушат", подчерта Симоненко. Той отбеляза също, че днешните управляващи окачествяват като сепаратисти участниците в митинги, които превзеха сградите на областните власти в Донецк, Харков и Луганск. А когато подобни събития станаха в Западна Украйна, депутати от "Свобода" заявяваха, че авторите са патриоти. При тези негови думи депутати-националисти отидоха до трибуната и започнаха да изтласкват Симоненко, а депутати-комунисти му се притекоха на помощ и се стигна до бой, който продължи около 5 минути. Избраници от другите партии успяха да разтърват биещите се.
Източник: offnews.bg/БГНЕС
 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети