Избират управител на общинската болница в Дупница на 13-и май

Десислава Панайотова-Янкова
07.04.2014
размер на текста:


Конкурсът за избор на нов управител на общинската болница в Дупница ще се проведе на 13-и май, решиха днес общинските съветници. Провеждането на конкурс се налага, тъй като договорът на сегашния управител д-р Любомир Таушански изтича.
Съветниците одобриха и условията към кандидатите, а именно, че те трябва да са с магистърска степен по медицина, дентална медицина, здравен мениджмънт или икономика на здравеопазването. Освен това трябва да имат минимум 5-годишен стаж и да изготвят 3-годишна програма за управление на МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Конкурсът ще премине в три етапа-проверка на документите, представяне на програмите за управление и събеседване. Заявленията могат да се подават от кандидатите до 12-и май, като до тогава те могат да се информират и за темите на събеседването.
С няколко самоотвода ОбС формира и комисията, която ще проведе конкурса. За председател бе избрана д-р Лорета Николова, секретар ще бъде д-р Първан Дангов, а членове Йонко Гергов и Пламен Стойнев. Като член в комисията ще влезе и представител на Регионалната здравна инспекция.
Д-р Дияна Кьосева, която бе предложена от ГЕРБ, си направи самоотвод, тъй като работи в общинската болница и както сама посочи „не е редно да избира бъдещия си шеф”. Самоотвод си направи и Георги Пехливански, който бе предложен от БСП за секретар на комисията.
Д-р Николова пък изтъкна, че и тя би се отказала, но това би поставило ОбС в патова ситуация, тъй като изискването бе в комисията да влязат поне един лекар и един юрист. Останалите лекари в местния парламент се оказаха неподходящи кандидатури -д-р Матей Попниколов, като директор на Регионалната здравноосигурителна каса, а д-р Ени Лефтеров, като управител на частната болница.
Името на третия член на комисията ще стане ясно, след като той бъде посочен от шефа на РЗИ д-р Христо Кознички. Съветниците се опитаха да вмъкнат именно него в комисията, но след забележка от юриста на ОбС Милен Попов стана ясно, че това е против правилата.
Докладната не мина без дебатите да се насочат и към състоянието на болницата. Като основен проблем бе посочен размерът на задълженията, които в момента са около 1 200 000 лв.
Затова и съветниците се обединиха около мнението, че проблемът с болницата е мениджърски и си пожелаха този път да има повече кандидати за управител.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети