Фал на екзекуция в САЩ: Убиец се гърчи 30 минути, издъхва от инфаркт

DenNews.bg
30.04.2014
размер на текста:

Екзекуция на осъден за убийство американец бе прекъсната, след като затворникът останал жив 30 минути след поставянето на първите инжекции. Мъчителният половин час той се гърчил и дори сам констатирал, че „има нещо нередно”. В края на краищата Клейтън Локет починал от инфаркт.
Директорът на Департамента за затворите в САЩ Робърт Патън коментира, че причината за случилото се е, че при поставянето на инжекцията вената на затворника не е била уцелена или се е спукала. Това е и първият случай, в който за умъртвяване е използвана нова комбинация медикаменти.
Екзекуцията е започнала в 18:23 часа местно време в Оклахома, когато оторизирани лица започнали да инжектират първия препарат. В 18:33 часа лекар установил, че Локет е изпаднал в безсъзнание. Три минути по-късно той започнал да диша тежко, да се тресе и гърчи върху кушетката, да стиска зъби и да се опитва да си надигне главата. В 18:37 часа Локет е седнал на кушетката и е казал, че „има нещо нередно“.
Щорите на стаята за екзекуции са били затворни, за да попречи на хората, гледащи през прозореца, да виждат какво се случва вътре.
В крайна сметка затворникът е починал в 19:06 часа от масиран инфаркт.
„Имаше притеснения, че препаратите не постигат желания ефект, лекарят прегледа вената и установи, че тя се е спукала“, поясни Патън.
След провалилата се екзекуция, губернаторът Мари Фейлин е разпоредил да бъдат проверени процедурите за екзекуции в щата.
38-годишният Локет бе осъден на смърт за убийството на 19-годишната Стефани Нийман. По време на престъплението той я е прострелял с рязана ловджийска пушка, а негови двама приятели я заровили жива в окръг Кай през 1999 година. Нийман станала жертва на изродите, защото пристигнала в дом, когато Локет и приятелите му тогава обирали.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети