209 бездомни кучета са минали през приюта в Дупница за година, 12 са осиновени, а 98-умъртвени

DenNews.bg
25.04.2014
размер на текста:

209 бездомни кучета са минали през общинския приют в Дупница през миналата година. Това показва статистиката на ветеринарния лекар д-р Ангел Ангелов, приложен към програмата за контрол на популацията на безстопанствените кучета, утвърдена днес от Общински съвет.
2013-а година е била най-натоварената от 2008-а година до днес, показва още статистиката. 129 кучета са преминали през приюта през 2008-а година, 2009 г. те са били 202, през 2010 г. -112, 2011 г.-86, 2013 г.-209.
Добрата новина е, че вече се забелязва затвърждаване на практиката за осиновяване на бездомни кучета от приюта. За миналата година те са 12, а най-много осиновявания е имало през 2009 г. -16, а за целия 6-годишен период задомените животни са 68.
След добрата новина идва лошата- 96 кучета са били изоставени от стопаните си от 2008 г. до сега, като най-много са за миналата година-34.
За 6 г. в приюта са кастрирани общо 545 кучета, като най-голям е броят на операциите през 2009 г.
302 кучета са подложени на евтаназия за същия период, като най-много са приспаните през 2013 г. -98.
От всички 302 животни 106 са умъртвени заради болест, 106 определени като агресивни и 90 поради старост и травми от автомобили.
Новият план, утвърден днес предвижда сформиране на екипи за залавяне на кучетата и такъв за грижа за животните в приюта.
Залавянето на безстопанствени кучета по предварително изготвен график; по подадени сигнали и жалби; подадени сигнали от общинска администрация и полицията.
След приемането в приюта кучетата трябва да претърпят преглед и да им се състави дневник. Подлагат се на кастрация, ваксинация срещу бяс и се третират вътрешно с противопаразитен препарат.
Ако кучетата имат маркер, по който собственикът може да бъде издирен се предприема процедура за намирането му. Ако той не потърси животното то се кастрира и оставя в приюта за 14 дни. Когато е видимо, че кучето е домашно, но няма маркер, собствениците ще се търсят чрез обяви в медиите и на сайта на общината.
Кучетата ще напускат приюта след осиновяване за гледане като домашно животно или срещу протокол от граждани и организации, че ще полагат грижи за него-ваксинации и обезпаразитяване.
В останалите случаи кастрираните кучета се връщат на улицата, като собственост на общината.
На евтаназия се подлагат само агресивни кучета, заразно болни кучета и такива с болест, която им причинява страдание, пише още в програмата. Всеки индивидуален протокол за евтаназия трябва да бъде подписан от ветеринарния лекар, отговорникът на приюта и трето лице-представител на неправителствена организация за защита на животните.
  Цялата програма може да видите ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети