Водно бедствие във Видинско, разрушения в две села

DenNews.bg
24.04.2014
размер на текста:

Водно бедствие донесе страшни разрушения в две села във Видинско тази нощ. Язовири и реки са прелели след обилните дъждове в последните дни. Огромни вълни са залели селата Гюргич и Плешивец, за щастие няма човешки жертви. Отнесени са автомобили, издавен е добитък и домашни животни, срутени са мостове и има разрушени пътища и къщи.
В село Гюргич хората са били евакуирани, а електричество е осигурено от агрегат. Там наводнението е скъсало два моста и водопровод, който е минавал въздушно над коритото на река.
Хората са били известени за прииждащата опасност с камбанен звън от местната църква.
В селото продължават да работят екипи на Гражданска защита, а полицията е на крак, за да помогне на хората, сред които има и хората са се прибрали по домовете си.
Стената на язовира над селото е инспектирана от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Днес ще да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.
Проблем има с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни.
В село Плешивец, където се събират две реки, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове.
Там хората не са били евакуирани. Екипи на пожарната и Гражданска защита работят на място.
Обилните валежи са започнали около 20 часа в сряда, като положението се е влошило много през нощта.
Най-големият язовир в района е "Христо Смирненски" край село Смирненски, но към момента той не създава опасност. Съществува възможност река Гаговица, която минава през село Гюргич, да повиши допълнително нивото на река Лом. В Община Лом вече е свикан оперативен щаб за оценка на ситуацията.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети