НЗОК спира 1,5 млн. лв. на болниците

DenNews.bg
23.04.2014
размер на текста:

1.5 млн лева няма да бъдат платени на болниците, след като проверки на Здравната каса за първото тримесечие на годината са установили множество нарушения, засягащи лечението на пациентите, съобщи управителят на НЗОК Румяна Тодорова.
Сумата включва наложени санкции и пари, които няма да се платят заради неизвършена дейност по клинични пътеки.
До края на март са извършени 1457 проверки, като 829 от тях са медицински, а 628 - финансови. Проверени са 136 лечебни заведения и са констатирани 1570 нарушения.
Най-често срещаните от тях са свързани с хоспитализациите на пациентите, и то по клиничните пътеки, свързани с остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност, лечения на глаукома, съдови заболявания на окото и травми, гнойно-възпалителни заболявания на белите дробове, заболявания на стомашно-чревния тракт, бронхопневмония и бронхит. Нарушенията са свързани с лечение по-скъпа клинична пътека.
По отношение на изследванията, най-честите нарушения са свързани с липса на данни на пациентите, поставяне на диагнози без клинични, лабораторни и инструментални доказателства.
По отношение на консултациите със специалист, Тодорова каза, че на много места не се проследяват съпътстващите заболявания на пациентите. Така например, при пациент с остра сърдечна недостатъчност не се правят консултации с пулмолог за наличие на възпалителни промени, които са характерни за пациенти със сърдечни проблеми. Констатирани са и редица нарушения по отношение на изписването на пациентите.
По повод на изписванията внезапна проверка на НЗОК, извършена на 18 април, е открила нарушения в 38% от инспектираните болници. Целта на проверяващите е била една - "да видим пациентите, които са хоспитализирани, дали са по празниците в болниците и дали това кореспондира с тежестта на тяхното заболяване", по думите на Тодорова.
Според управителя на НЗОК установено е било, че в големите болници много хора идват за амбулаторен преглед, като нито един от случаите не е бил спешен. Голяма част от терапевтичните клиники в онкологичните болници са били затворени. В една от софийските болници всички пациенти са били изписани още на 17 април.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети