Съдът установи две нарушения с лични карти на изборите в Овчарци

DenNews.bg
22.04.2014
размер на текста:

Две нарушения с лични карти са допуснати от Секционната избирателна комисия на частичните избори за кмет на сапаревобанското село Овчарци. Това стана ясно на днешното заседание по делото, образувано от Административен съд-Кюстендил по жалба на ГЕРБ.
Един гласоподавател е гласувал с лична карта с изтекла валидност-факт, станал ясен още в дена на изборите, но констатиран едва след като Димитър Велинов бе пуснал бюлетината си в урната.
От полицейската справка става ясно и че жена е гласувала с личната карта на сестра си. В списъците присъства името на Силвия Ранова, но данните при гласуването са тези на сестра й Цветелина, която не фигурирала в списъка за гласуване.
Съдът ще се произнесе окончателно на 28 април.
Днес, адвокат Милен Попов, представляващ жалбоподателите от местната структура на ГЕРБ в Сапарева баня, поиска касиране на изборите, заради допуснати съществени нарушения. Освен това Попов посочи, че може да се потърси наказателна отговорност и от двете сестри.
Допуснати нарушения има, но те не променят крайния резултат от изборите. Това обясни от своя страна председателят на Общинската избирателна комисия в Сапарева баня Александър Алащинов.
Както сме писали, след балотаж за кмет на Овчарци бе избран Йордан Куйов. На миналото съдебно заседание стана ясно, че има разминаване между реалните и отразените в протоколите на СИК гласове, но грешката е ощетила победителя.
След преброяването на бюлетините в съда се оказа, че за спечелилия Йордан Куйов са пуснати 317 действителни бюлетини, а не 311, както е записано в протокола на СИК. Бюлетините за загубилия изборите Йордан Камджилов пък са 292, а не 298.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети