Съдът намери разлика в бюлетините от Овчарци, с гласове е ощетен победителят

DenNews.bg
14.04.2014
размер на текста:

Разлика между действителните бюлетини и отразените в протокола на Общинската избирателна комисия резултати за двамата кандидати, явили се на балотаж на частичните избори в Овчарци има. Това потвърди Административен съд-Кюстендил по жалбата на структурата на ГЕРБ в Сапарева баня.
Гласовете обаче-шест на брой, се оказаха неправомерно записани именно за загубилия кандидат на ГЕРБ Йордан Камджилов.
При повторното броение в съдебната зала днес се оказа, че за спечелилия Йордан Куйов са пуснати 317 действителни бюлетини, а не 311, както е записано в протокола на СИК и по-късно в решението на ОИК. Бюлетините за загубилия изборите Йордан Камджилов пък са 292, а не 298.
На днешното съдебно заседание жалбоподателите от ГЕРБ-Сапарева баня бяха представлявали от адвокат Милен Попов, а Общинската избирателна комисия от нейния председател Александър Алащинов. В залата присъстваше и новоизбраният кмет Йордан Куйов, който положи клетва преди седмица.
При преброяването на недействителните бюлетини пък се оказа, че една от тях е действителна. Съдът установи, че знакът „Х” не излиза от очертанията на квадратчето. Бюлетината е пусната за Кордан Камджилов и най-вероятно ще бъде счетена за действителна.
Спор между страните в съда възникна при отчитането на една бюлетина, която над отпечатаните за вота 1050 бройки. Върху нея няма отразен вот, няма и нито един печат. Тя е открита в последния разпечатан в изборния ден кочан от 50 бюлетини, като не е влизала в урната. Затова и Алащинов обясни, че тази бюлетина не е могла да бъде използвана за измама.
Откритата разлика в броя на бюлетините е заради броенето на членовете на секционната избирателна комисия и е пропуск на самата СИК.
Предстои на съда да бъде предоставена справка от Областна дирекция на МВР – Кюстендил, която да покаже дали има избиратели, които са допускани да гласуват без валиден документ за самоличност. Тя ще бъде разгледана на следващото заседание по делото на 16 април.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети