Младежи ще шофират „на пияно” в инициатива за безопасност на пътя

DenNews.bg
11.04.2014
размер на текста:

Младежи ще се подложат на различни тестове и задачи днес за да се научат, че най-ценното при шофирането е отговорността и концентрацията. Инициатива е съвместна на на екип „Застъпници за пътна безопасност“ от с.Бараково, община Кочериново, Сдружение „Отворена младеж“, Младежки дом-Благоевград и Сдружение Алтернативи Интернешънъл.
Още преди те самите да станат шофьори, младежите от Баларково, Кочериново и Благоевград ще имат възможност да усетят какво е да седнеш зад волана, като използват симулатор за шофиране в рискови ситуации – високотехнологична машина, създадена да пресъздава чрез 3D платформа усещане за шофиране, максимално близко до реалното.
Ще имат възможност да се убедят колко опасно и рисковано е шофирането в нетрезво състояние, като използват алкоочила- симулиращи различен промил алкохол в кръвта, без да сте употребили такъв. Благодарение на специално разработен кантар, който показва колко тежи човек при удар със скорост от 50, 90 или 130 км/ч. ще се запознаят с още детайли и пъзел, показващ на участника невъзможността на човек да върши две различни дейности с еднаква концентрация, ще се запознаят и с други изисквания и правила на безопасното шофиране.
Екипът е създаден от четирима души с ръководител Даниела Костадинова Миланова от с. Бараково и представлява млади ентусиасти, събрани от идеята за активна гражданска позиция и принос за безопасното придвижване по улиците. Желанието им е да насочат вниманието към отговорно шофиране, спазване правилата за движение от всички участници и да допринесат за намаляване напрежението по пътищата.
Инициативата ще се проведе днес от 13 часа в сградата на Младежкия дом в Благоевград.
Проект „Застъпници за пътна безопасност“ е съфинансиран по програма „Младежта в действие“ на ЕС, а това не е първата инициатива на Сдружение"Заедно за успех"-с. Бараково.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети