След планетарна обиколка дупничанин отвори студио за холивудски ефекти в България

DenNews.bg
04.03.2014
размер на текста:

Той е дизайнер на специални ефекти. От Дупница е, но от години работи за холивудски продукции, обикаляйки Европа, САЩ и Канада, а сега пренесе лабораторията си за взривове, катастрофи и стихии у дома, в България.
На пресечната точка на инженерството и изкуството Христо Велев вече има две номинации за Оскар, разбира се, като част от екипите, изработили специалните ефекти на филмите „2012” (2009 г.) и „Железният човек 3” (2013 г.).
И макар на церемонията в неделя златната статуетка да отиде при VFX екипа на „Гравитация”, Христо е предоволен от работата си по „Железния човек 3”.
Той не мина по червения килим в неделя, защото в последните месеци има две важни задачи в България. Едната е разработването на собственото му студио Bottleship VFX, специализирано в пресъздаването на стихии, както казва Христо. Другата му задача обаче се оказва по-трудна, защото, подобно на хиляди българи, си има работа с една друга стихия или иначе казано... един костелив Орех. Да, Христо, както и повечето му приятели са от неуморните протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.
В студиото Bottleship VFX работи с приятеля си Мартин от Благоевград. Създават магии за реклами и филми.

 

Вижте повече в рубриката ИНТЕРВЮ

 

Интервюто с Христо Велев е на блога Prozekcia.com, предоставено за нас.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети