С топло-топло „да” от ОбС общинари хукнаха към София с надеждата за 5 млн. лв. за дупнишки села

DenNews.bg
28.03.2014
размер на текста:

С още незасъхнало мастило на решението на Общински съвет-Дупница, с което бе одобрена процедурата за кандидатстване, общинари хукнаха към София с надеждата за 5 милиона лева, които да се налеят в няколко проекта за 7 села.
Съветниците разгледаха внесената в последния момент докладна на кмета Меточи Чимев на днешната сесия като последна точка-точно 4 часа преди изтичане на крайния срок за входиране на проектите в Министерство на инвестиционното проектиране.
Въпреки напрежението около пълното окомплектоване на документите и изтичащото време, съветници не пропуснаха да поизпотят администрацията и кмета с въпроси.
Най-обстоятелствен в изясняването на посочените в проектите обекти, които ще бъдат реконструирани при евентуално отпускане на финансиране от държавния бюджет, бе председателят на Икономическа комисия Вергил Кацов от Обединения демократичен блок.
Повод за разсъжденията и питанията му пък се оказа редакцията на предложенията на кмета Чимев на самата сесия. От списъка отпаднаха съблекалните в село Яхиново, тъй като се оказало, че селският кмет не разбрал, че трябва да посочи обекти за рехабилитация, а не за изграждане. Още една промяна се наложи в последните часове-от списъка за ремонт отпадна читалището в село Бистрица, тъй като едно от изискванията е собствеността да бъде изцяло общинска, а в сградата има и частна собственост. Вместо читалището в предложенията влезе сградата на детската градина в Джерман.
Затова и Кацов настойчиво пожела да бъде изяснено, защо отпадайки от списъка съблекалните в родното му село не са били заменени с друг обект в Яхиново. Оказа се, че отговорността не е на администрацията, а на кмета на селото, който не поискал да посочи друг обект. Въпроси имаше и защо се налага докладната да бъде гледана набързо, заради изтичането на крайния срок. В тази връзка д-р Лорета Николова от ОДБ припомни, че при наличието на спешни докладни кметът има право да поиска извънредна сесия. В основа на бързането се оказа обаче не кметската администрация, а обявяването на самата процедура-заповедта на министъра е подписана на 11 март. В тези 17 дни експертите от ОбА и селските кметове е трябвало да изготвят и отсеят варианти до изготвянето на окончателния списък.
Така днес сутринта се е стигнало до попълването на последните формуляри, а към 13 часа в папките влезе и решението на Общински съвет, което бе подкрепено от всички присъстващи в залата съветници-24 гласа „за”.
Както писахме вчера община Дупница кандидатства с предложения за ремонт на общински обекти в 7 села. Финансирането е осигурено от държавния бюджет и бе обявено само преди дни по линия на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Общият размер на средствата по двата компонента на настоящата процедура е 4 900 000 лв. без ДДС (5 880 000 лв. с ДДС).

Чимев призова „всеки да помага както може, за да спечелим финансирането”

Призивът му трябва да бъде чут най-вече от депутатите от областта, които може да окажат подкрепа на предложенията на община Дупница.
Ето кои са обектите, които ще бъдат ремонтирани при евентуално отпускане на финансиране: ремонт на площад с. Бистрица; рехабилитация на тротоари в с. Джерман; рехабилитация на тротоари в с. Крайници; ремонт на спортен комплекс в с. Самораново; реконструкция на детска площадка и алейните подходи към нея с. Червен брег; ремонт на площад с. Яхиново; реконструкция на детска площадка с. Баланово
Ремонт на ОДЗ-село Джерман; ремонт на ЦДГ “Вяра, Надежда, Любов”с. Крайници; ремонт на кметство с. Самораново.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети