С 14 гласа „за” Овчарченска стана зам.-председател на ОбС-Дупница

DenNews.bg
28.03.2014
размер на текста:

С 14 гласа „за” Силвия Овчарченска бе избрана за заместник-председател на Общински съвет-Дупница. Както писахме, на предходната сесия тя бе избрана за поста, но объркване в процедурата по отчитане на вота я лиши от възможността да заеме мястото си още тогава.
Овчарченска бе единствен кандидат, предложен от шефа на местния парламент Владимир Владимиров. Кандидатурата й бе подкрепена от присъстващите в залата съветници от БСП, Обединения демократичен блок, Лидер и самата Овчарченска. „Против” гласуваха съветниците от ГЕРБ-7 гласа, а двама се въздържаха.
В дебатите по докладната пък се стигна до словесен сблъсък между д-р Матей Попниколов от ГЕРБ и ОбС-шефа. Точно тръгнал да се оплаче от налагане на цензура, д-р Попниколов бе заглушен от Владимиров и думата му бе отнета.
Все пак съветникът от ГЕРБ успа да припомни, че на предходната сесия, гласувалите „за” Овачрченска са изказали мнение, че са против такава длъжност, като изброи цитати от Асен Башленски и Станислав Павлов от БСП и Вергил Кацов от ОДБ.
„Не е редно да се налага цензура на мненията, но явно това е метод на работа на новото мнозинство в ОбС. С цензура и инат не става, каза ви го и областният управител”, бяха последните думи на д-р Попниколов, преди думата му да бъде отнета.
Георги Пехливански от БСП единствен се застъпи за принципната позиция на опонента си от ГЕРБ, като изтъкна че съветниците трябва да са свободни да изразяват мнението си и не разбира защо д-р Попниколов е бил санкциониран с отнемане на думата.
Вергил Кацов пък побърза да уточни, че зам.-председателската длъжност била въведена именно от ГЕРБ в началото на мандата с цел скрепяване на мнозинство, а ОДБ не били против да има заместник, а против това да е проформа.
Както сме писали първи на зам.-председателският стол седна сегашния ОбС-шеф Владимир Владимиров, когато председател бе Ивайло Константинов. Отстраняването на Владимиров обаче бе поискано от Константинов, заради липса на ефективност.

Защо човек, защитавал Янев и модела „Галеви”

Това попита независимият съветник Методи Стойнев, като повтори критичната си забележка и от предходната сесия за избора точно на Овчарченска.
„Прави впечатление, че новото мнозинство, което се формира в ОбС са хората, виновни за лошото състояние на общината. Този човек подкрепяше бившия кмет Атанас Янев и модела на Братя Галеви, а сега го възнаграждаваме за това ли?”, каза от микрофона Стойнев, като жегна с подобен въпрос и независимия съветник Първан Дангов. „Интересно ми какво прави Дангов в новото мнозинство и подкрепя Овчарченска, като бе противник на управлението на Янев и борец срещу Галеви”, попита Стойнев, без да получи отговор от Дангов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети