ВСС понижи съдията, съдила Цветанов за клевета

DenNews.bg
27.03.2014
размер на текста:

Висшият съдебен съвет (ВСС) понижи съдия Мирослава Тодорова като съдия в Софийския районен съд (СРС) за срок от 2 години.
Името на Тодорова нашумя покрай делото за клевета, което тя заведе срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Тогава той я обвини във връзки с организираната престъпност.
Това е второто наказание, което Тодорова отнася след войната си с Цветанов. Предният ВСС я уволни за три забавени дела, но Върховният административен съд (ВАС) сметна, че ВСС неправилно е преценил фактите и тежестта на нарушението, съответно - на наказанието, и върна преписката на съвата за ново произнасяне.
Предложението на дисциплинарния състав бе намаляване на заплатата с 25 % за 2 години. На заседанието днес обаче е предложено по-тежко наказание, което мнозинството гласува, съобщава "Правен свят".
Заседанията по дисциплинарните дела се провеждат на закрито и все още не е известно кой е направил предложението и с какви мотиви.
На излизане от ВСС съдия Тодорова каза, че ще обжалва решението пред ВАС. Тя смята, че не може да бъде наказана за двете забавени дела, тъй като те попадат в обхвата на делата от първата проверка, за което вече веднъж е наказана дисциплинарно.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети