Румънски пенсионери осъдиха държавата

DenNews.bg
25.03.2014
размер на текста:

Пенсиите на 234 000 пенсионери в Румъния ще бъдат увеличени благодарение на трима пенсионирани инженери, които заведоха и спечелиха съдебно дело срещу държавата, пише днес вестник "Евениментул зилей", цитиран от БТА.
Новината за увеличението на песиите обяви лично премиерът Виктор Понта на пресконференция в министерството на труда.
Тримата пенсионирани инженери от град Арад сезирали Конституционния съд, защото според закона пенсиониралите се лица в периода януари 2011 - 23 януари 2013 г. е трябвало да получат добавка към пенсиите си, която обаче не е изплатена заради липса на средства в бюджета.
Сезиран, Конституционният съд е отсъдил в полза на пенсионерите и в резултат на това над 200 000 пенсии трябва да бъдат преизчислени. След преизчисляването пенсиите ще се повишат средно с 63 леи (около 30 лева).
Според румънския премиер тези средства са предвидени в бюджета за тази година и никой няма да изгуби никаква сума. Министърът на труда отбеляза, че всички 234 хиляди пенсионери ще получат неизплатената разлика до края на месец март.
Междувременно премиерът Виктор Понта реши да подпомогне големите потребители на ток и газ, които се оплакват от прекалено високите цени, пише днес вестник "Бурса".
Методът за подкрепа на големите потребители на ток е чрез освобождаване от заплащане на 85% от цената на зелените сертификати. Засега обаче не се знае как министър-председателят ще подпомогне големите потребители на газ, и то при положение че тази година се очаква цената на природния газ за промишлени потребители да нарасне с общо 14 процента на три етапа.
Източник: dnevnik.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети