Дисциплинарно производство срещу полицаи за кървавата акция в Лясковец

DenNews.bg
20.03.2014
размер на текста:

Двамата полицаи, уличени, че са компрометирали операцията в Лясковец, довела до смъртта на баретата Емил Шарков, се сдобиха с дисциплинарно производство за извършени тежки нарушения. Това каза пред „Фокус“ зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.
Вчера лично главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уличи двамата полицаи от Велико Търново като главни виновници за провалената спецоперация.
По думите му двамата служители на органите реда са заснемали жилището на Петко Петков. По този начин Петков е бил подготвен и предупреден, че предстоят действия срещу него.
„На 7 март служителите на ОД МВР Велико Търново са предоставили видео и скици на жилището на Петко Петков на служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма. По необясними засега причини, на 13 март – в деня преди провеждането на операцията, двама служители на ОД МВР Велико Търново са направили заснемане на къщата на Петко Петков”, обясни Лазаров.
„Без да е съгласувано от директор на ГД „Национална полиция, от командира на отряда, от директора на ОД МВР, двама служители на дирекцията отиват и заснемат жилището на Петков. Същият ги забелязва и се скрива в къщата си. Цивилният служител на ОД МВР дава камера, с която униформеният да заснеме къщата на Петков Петков. Той влиза и снима вратата, по указание на т.нар. цивилен оперативен служител звъни на вратата да търси и вика Петков, в същото време снима. Необясними действия. Той се връща и предоставя камерата на цивилния служител”, заяви Светлозар Лазаров.
„Не е разпореждано повторно заснемане на къщата. Това са фриволни действия”, каза той.
По думите му Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата и униформени служители. „Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР. Не знам тези хора по каква мотивация и причини са направили това повторно заснемане, защо са установили контакт с униформени служители и ред други действия. Единият се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини”, обясни Лазаров.
„От тук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици”, каза още Светлозар Лазаров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети