Говори Москва: Санкциите от Запада няма да останат без последствия

DenNews.bg
19.03.2014
размер на текста:

Размяната на взаимни заплахи със санкции между Запада и Русия продължава, след като руският президент Владимир Путин подписа вчера споразумението за присъединяване на Крим към Руската федерация.
„Въведените от САЩ и ЕС санкции са абсолютно недопустими и няма да останат без последствия", e заявил руският външен министър Сергей Лавров на държавния секретар на САЩ Джон Кери в телефонен разговор, състоял се по инициатива на САЩ, както гласи съобщение на руското Външно министерство.
Заради решението на Крим да се присъедини към Русия, вчера САЩ и ЕС наложиха санкции срещу 21 руски и украински високопоставени служители, сред които е вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Подобни мерки са без прецедент в отношенията между ЕС и Русия след разпадането на СССР през 1991 г.
Междувременно бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън обвини руския президент Владимир Путин в опит за „преначертаване на границите" на Европа след Втората световна война.
От своя страна министър-председателят на Япония Шиндзо Абе заяви, че Токио обмисля приемането на нови мерки срещу Русия. „Това нарушава единството, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, и ние го осъждаме", е казал премиерът по време на дебат в бюджетната комисия на горната камара на японския парламент.
Противоречиви остават съобщенията за стрелбата от вчера в Симферопол, при която загинаха двама души.
В съобщение на Кримската милиция, в резултат на стрелба на снайперист са убити двама души - боец на кримските отряди за самоотбрана и украински военен. Още двама души - отново член на отрядите за самоотбрана и украински военен - са ранени.
Според Кримската милиция неизвестно лице е стреляло от прозорец на недостроена сграда, намираща се до военна част. Изказва се предположение, че е стрелял снайперист и че може би това е било провокация с цел дестабилизиране на обстановката.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети