Госпожица Надежда Джоунс* от Дупница води зрителите на NG из тайните на България

Десислава Панайотова-Янкова
18.03.2014
размер на текста:

Снимки: Личен архив

Тя обича да открива тайни. Тайните на миналото и природата. Но няма нищо по-лесно за откриване от лъчезарната й усмивка.
Тя работи с „феодалните старчета”, но едва ли има нещо по-неуморно от ентусиазма й на откривател.


Тя е естествена блондинка, но дипломите и професионалната й реализация може да накарат всеки почитател на вицове за блондинки да се почувства глупак не на шега.
Тя е миньонче, но е обходила с гигантски крачки картата на България - и по меридиани, и по паралели, та даже и по вертикала - от дъното на пещери до пиковете на планини. И то на места, които биха избили момичешки сълзи и в закоравели мъжки очи.
Тя е Надежда Карастоянова или всъщност госпожица Джоунс. Госпожица Индиана Джоунс от Дупница.


 

Надежда е докторант втора година в БАН, към Природонаучния музей. Завършила е археология и работи като археолог професионално вече 8 години. Участвала е в археологически проучвания във всички части на страната. Работила е и по международни проекти с българо-френски и смесени експедиции в страната.
Другата й страст са планините. Затова в момента е на курс за планински водач към „Асоциация Планини и Хора“ и прекарва всяка свободна минута в планината. Хобитата й са ледено и скално катерене и проникване в необлагородени пещери.
Надежда е един от четиримата изследователи на EXPLORE BULGARIA, които ще бъдат гидове в телевизионна поредица за природни и исторически забележителности на България.
„National geographic channel е един от любимите ми канали. От години следя предаванията по този канал и си мечтаех да стана част от изследователите, които гледах от екрана. Да бъда като тях, да обикалям и изследвам различни интересни места и да се срещам с интересни хора”, казва Надежда. Мечтата й ще се сбъдне, защото жури избира нея и еколога Васил Попов сред над 1000 зрители на канала, които кандидатстват за изследователи в проекта.
„В проекта започва най-интересната част – заснемането на епизодите. Ще бъдат представени различни емблематични и не толкова популярни природни и културни забележителности в България. А аз заедно с другите трима изследователи ще се опитаме да представим тези места по най-вълнуващия начин.
В момента върви и фотографски конкурс „Непознатите места в България“ от 13 март до 30 май. Всеки може да участва със своя снимка на уникално и любимо негово място. Повече подробности има на сайта на: http://explorebg.natgeotv.com/places
"Засега местата, които ще представим, ще запазя в тайна. Само ще кажа, че ще са диви, интересни и до тях достъпът няма да е лесен. Т.е. ще използваме различни интересни начини за достигане до тях”, обяснява още Надежда.
Питаме я дали би могла да предложи любимо свое място на екипа, което да бъде представено в поредицата. Въобще не се учудваме от избора й - Джамджиев ръб в Пирин.
„Мога да предложа място, но решението дали става или не зависи най-вече от екипа на National geographic channel Bulgaria.
 

Джамджиев ръб в Пирин е много красив и труден за преминаване, направо опасен. За обикновения зрител ще е интересно да види такова място, на което ще е много трудно или невъзможно да отиде”, казва тя.
 

За трудностите на терена е подготвена, няма място, което би я стреснало, но има нещо, която я притеснява - камерата. „Още на интервюто много се притеснявах от нея. Когато не си се снимал никога преди, усещането да говориш и да гледаш машина вместо човек е странно. Почти все едно да говориш на масата. Но мисля, че с времето ще свикна”. А да свикне Надежда има още няколко дни, тъй като снимките започват в началото на месец април. Готовите филми пък ще видим до края на тази година по National Geographic channel Bulgaria. Има вероятност след това поредицата да бъде излъчена и в световен мащаб.
Питаме Надежда, дали според нея ние, българите, познаваме земите и историята си.
 

„Напоследък българите много пътуват в чужбина и в България. Смятам, че една част от хората (поне тези около мен) познават добре както културните, така и природните забележителности на родината си. За една малка страна, каквато е България има огромно разнообразие от интересни места. Колкото и да пътуваш, винаги има кътчета, които не си обиколил“...

 

Топ 10 дестинации и забележителности на госпожица Джоунс:


 

1. Долината на река Отовица и Бистрица – две много красиви речни долини над град Дупница. Изключителна природа, красиви водопади и гъсти гори очакват всеки, който иска да посети тези места.
2. Национален археологически резерват Яйлата - уникално място, което съчетава археологически останки с природни дадености. Намираща се на 2 км. южно от село Камен Бряг, Яйлата представлява приморска тераса с площ 300 дка, отделена от морето с 50 - 60 метрови скални масиви.
На територията на резервата се намират многобройни паметници, обхващащи различни исторически епохи. Тук се намира „пещерен град” от 101 „жилища”, заселени още през V хил. пр. Хр. Използвани са в продължение на хилядолетия като жилища, а някои от тях като гробници или църкви.
3. Карлуково – много красиво място. Освен с лудницата си е известно с невероятното си разнообразие от пещери и най-вече с пещерата Проходна, в която често се снимат филми. Там се намира и Националнияш пещерен дом.
4. Резерват Скакавица – Известен със своите вековни масиви от бяла мура и 70-метровия си водопад. Както и с най-старата хижа в България. През зимата водопадът, както и други места в районна са обекти за ледено катерене.
5. Връх Голям Купен – Централен Балкан. Върхът е един от най-високите (2169м) и най-красивите в Централен Балкан. Скалистите му склонове правят възможно изкачването само от изток и запад на главното било по обезопасени с въжета пътеки. Изкачването му е част от международен маршрут Е3 – Ком-Емине.
6. Маджарово – невероятно място, намиращо се в източни Родопи, на което освен прекрасните меандри на река Арда, може да видите истински лешояди да кръжат над вас.
7. Резерват Ропотамо – красиво и диво място, намиращо се на 50 км южно от Бургас. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни и археологически обекти, като блатото Аркутино, лонгозни гори и лиманът.
8. Делтата на река Велека – страхотен плаж в Синеморец, където от една страна можеш да се къпеш в морето и от другата в реката. И можеш да преплуваш от реката в морето.
9. Гара Бов и околността на с. Церово - Гара Бов се намира в подножието на живописното Искърско дефиле, на 8 км от общинския център – град Своге и на 51 км от столицата София. Теренът в преобладаващата си част е планински с множество проломи, пропасти и пещери. От скалите се разкриват красиви гледки към Искърското дефиле.
10. Археологически резерват Никополис ад Иструм – античен град основан през 102 г от император Траян в чест на римската победа над даките. Намира са на 18 км от гр. Велико Търново. Руините са много добре запазени и само там имате възможност да се разходите по римски улици до центъра на града и да разгледате агората (градския площад) с одеона (малък театър).

 

И без телевизионната камера Надежда е изследовател, защото е откривател по дух. Интересно ни е, одобрява ли превръщането на природни забележителности в туристически дестинации.
„Няма нищо лошо като идея един природен обект да бъде превърнат в туристическа забележителност, стига това да бъде направено, така че да не вреди на самия обект и на флората и фауната в и около него. Разбира се това до голяма степен зависи от самия обект. Някои места, за да се запазят такива каквито са, е по-добре да не бъдат „облагородявани“. Винаги ако има достатъчно кадърни хора може да се направи така, че такива обекти да могат да бъдат посещавани от туристи без да се вреди на околната среда. Все пак когато искаш да изкарваш пари от един туристически обект е хубаво да направиш така, че да го запазиш такъв какъвто е. Иначе след време няма да имаш какво да показваш”.


Най-голямото постижение на дупничанката е, че не само успяла да стана докторант към БАН, но и че работи по професията си и в сферата, в която иска да се развива.
„Това не беше никак лесно. Изискваше много труд и учене от моя страна. Както и че работя това, за което съм учила. В България това е много трудно, особено ако професията е археолог. Годишно влизат да учат археология десетки хора и завършват по-малко от половината. А в професията остават един-двама.
Като археолог съм работила на много обекти в цялата страна и съм откривала много интересни неща, но те не са лично постижение, а на целия екип”
Настолната й книга за историята на родния край е „История на Станке Димитров и покрайнините му от XIV в. до 1912-1963“, от Асен Меджидиев. В книгата има много ценна информация за историята на града и много интересни снимки от Стара Дупница, затова винаги е близо до Надежда.
Най-интересното от историята на Дупница за нея е, че дупничани от туристическо дружество Рилски езера са построили първата българска хижа през 1922 година – днешната хижа Скакавица.
 

*Индиана Джоунс е измислен герой — професор по археология, известен най-вече от филмите на Джордж Лукас

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети