Стойнев заплаши ЕРП-та, не се ли изплатят към НЕК остават без лиценз

DenNews.bg
17.03.2014
размер на текста:

Трите енергоразпределителни дружества получиха ултиматум от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Ако ЕРП-тата не се издължат към НЕК до утре ще бъде задействана процедура през ДКЕВР за отнемане на лицензите им, заплаши Стойнев.
ЧЕЗ, EVN и Енерго-про дължат 318 милиона лева на Държавната енергийна компания. Според Стойнев, така ЕРП-та заплашват националната сигурност, като опитват да дестабилизират енергийната система.
След обвиненията, че енергийните дружества дължат стотици милиони на Националната електрическа компания, днес те отговориха с контра обвинения. От електроразпределителните дружества твърдят, че имат да взимат пари от държавната компания. Тя от месеци не им е плащала за зелената енергия, а е длъжна да го прави. На практика дружествата просто са си прихванали дължимото.
„Малко е странно как така трите ЕРП-та са се организирали добре и изведнъж спират да плащат към НЕК. Това ме навява на мисълта, че желаят наистина да дестабилизират системата по някакъв начин. А енергийната система е част от националната сигурност”, подчерта Стойнев.
Той обясни, че ДКЕВР вече е провела среща с трите дружества и им е заявила, че до утре трябва да върнат по сметките на НЕК 318 млн. лв. Ако не го направят, според закона регулаторът може да започне процедура по отнемане на лиценза. В сряда пък Драгомир Стойнев ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров за случващото се.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети