Стрелецът от Лясковец е задържан, полицията предупредена, че е опасен преди месец

DenNews.bg
14.03.2014
размер на текста:

Психично болният мъж от Лясковец, който откри стрелба по полицаи и уби един от тях, вече е обезвреден и задържан, съобщи в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.
53-годишният Петко Савов се барикадира в дома си и откри стрелба на посоки в началото на специлизирана операция за залавянето му тази сутрин. Стана ясно, че е държал майка си за заложник. Трима полицаи са ранени и са настанени за лечение в болницата във Велико Търново. Двама от тях са в тежко състояние, единият е с по-леки наранявания.
Операцията за задържането му е във връзка с множеството му закани за убийство на деца от училище „Максим Райкович”, намиращо се срещу дома на Савов. Той се е оплаквал, че те му пречат с шумните си игри в училищния двор.

Директорът на училището Николай Кожухаров е уведомил полицията на 20 февруари за заплахите, отправяни от Савов.

Тази сутрин около 6 часа стартира специализираната полицейска операция в дома на мъжа, тъй като той не напускал къщата си. Стрелецът обаче се барикадира и открива стрелба по полицаите. "Реално колегата плати с живота си за това, което щеше да се случи с децата", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е на мястото на инцидента. Той уточни, че Савов се е барикадирал от 2010 година в дома си. Работи се по досъдебно производство за притежание на незаконно оръжие и заплаха за убийство, поясни главният секретар на МВР.
На мястото има десетки маскирани полицаи, пожарна и линейки.
Вицепремиерът Цветлин Цовчев съобщи, че е установено, че Савов е притежавал общо 4 броя оръжие – 2 ловни карабини и 2 ловни пушки. През 2011 г. разрешението му е изтекло. През март 2012 г. е била подготвена полицейска операция с участието на отряда за борба с тероризма, при която е трябвало да бъде проникнато в дома на въоръжения, но е взето решение тази операция да не се провежда. На Савов е направен и психопортрет, поясни вицепремиерът. На 12 март е направен план за спецакция на полицията, съвместно с група на отряда за борба с тероризма.
Акцията е предприета днес. Служителите на спецотряда за борба с тероризма са приближили дома на Савов и предупредили: Полиция. Предай се."
От рикошет са ранени двама служители. Полицаите се оттеглят и отново предупреждават Савов да се предаде. Последва нова стрелба от барикадиралия се. При повторно открития огън загива един от полицаите, а друг е ранен.
При ответен огън от страна на полицията Савов е ранен, но е жив и е задържан, съобщи пред депутатите Йовчев.
След изказването му депутатите с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналия полицай. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети