Психично болен уби полицай в Лясковец, заплашвал от месеци, че ще стреля по децата в местното училище

DenNews.bg
14.03.2014
размер на текста:

Психично болен мъж, за когото в последно време са подавани сигнали, че е опасен, е убил полицай тази нощ в Лясковец. Има и ранени.
Извършителят е 53-годишният Петко Славов.
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни, че мъж с психични отклонения се е барикадирал в дома си и е открил огън по служителите на реда. Един полицай е загинал, други двама са ранени от рикошет.
„Той от години е опасен, проблемът е отлаган от няколко години”, подчерта неколкократно главният секретар пред bTV. Тази нощ полицията е организирала спецоперация след множество сигнали на граждани, че Славов е опасен. Той обаче се е барикадирал в къщата си и е открил огън срещу полицаите. Той още е опасен и е заключен в дома си.
Спецоперацията е започнала в 6:00 часа тази сутрин и продължава и в момента. „Колегите работят във връзка с досъдебно производство за закана за убийство и притежание на оръжие. Има лице, което се е барикадирало, заплашило е, че ще застреля деца. Сигналът е от години, но последната заплаха е от вчера”, обясни Лазаров.
Той бе категоричен, че мъжът не е имал информация за предстоящата операция срещу него.
Стрелбата е започнала между 5 и 5:30 часа тази сутрин, но още не е ясно дали е предшествала спецакцията, или е резултат от нея. От полицията и прокуратурата не дават никакви подробности.
Спряно е газоподаването в района на къщата на стрелеца, за да бъде предотвратен евентуален взрив. Според информация на органите на реда, Славов може би разполага с огромен боен арсенал.
Къщата, в която живее стрелецът, е в центъра на града точно срещу двора на училището „Максим Райкович". Човекът е започнал да пише още през миналата година официални писма до директора на училището, че притежава три ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото има непоносимост към деца.
Преди седмица директорът на училището предупредил децата да не излизат на двора от страната на къщата на Славов и да не използват игрищата и спортните съоръжения там.
Градът е отцепен от специални части. В района има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора.
Светлозар Лазаров посочи, че "към момента оръжията са незаконни" - "бойният арсенал е трупан с години". Главният секретар на МВР не пожела да посочи дали мъжът е освидетелстван официално. "Разполагаме с необходимите експертизи, но не искам да изпадам в детайли", заяви той на път за Лясковец.
Градът е отцепен от специални части.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети