Богат регион в Италия иска да се отцепи от страната

DenNews.bg
13.03.2014
размер на текста:

Погледите на цял свят ще са обърнати на 16 март към референдума в Крим, който с голяма доза вероятност ще затвърди връщането на южния полуостров в състава на Руската федерация. Същият ден обаче започва един не по- малко драматичен плебисцит, премълчаван от западните официални институции и медии - в силно развития северен италиански регион Венето от 16 до 21 ще се състои референдум за отделяне и излизане от Италия, пише Блиц. Венето е регион, в който влизат 7 провинции, в това число Венеция, Верона и Падуа). Социологическите сондажи сочат, че отделянето от Италия се подкрепя от около 65% от населението на региона. Гласуващите на референдума трябва да отговорят на един-единствен въпрос: "Искате ли регионът Венето да стане назависима и федерална република?"
Възможните отговори са "да" или "не". Според организаторите на референдума от "Северната лига" всеки жител на Венето ще получи на домашния си адрес индивидуален код, чрез който може да се регистрира за участие в референдума. Гласуването ще е в избирателни секции, по телефона или в интернет. В него ще могат да участват и граждани, които живеят извън страната, информира www.nr2.ru/italy/
Слоганът на референдума във Венето "Ние сме щастливи да гласуваме за свобода!"
Спазени са всички условия на европейското законодателство за народно волеизлияние - 549 пункта, където в изключително кратък срок бахя събрани на 100 000 подписа. Очаква се в референдума да вземат участие 5 милиона пълнолетни граждани на Венето. 64% от тях, според социологическите сондажи, ще гласуват за излизането от Италия и създаването на независима държава.
Медиите в региона припомнят, че Венето влиза в състава на Италия през 1866 г. с референдум, окачествен от мнозина историци като "мошенически", тъй като в гласуването участват едва 26% от всички имащи право на глас. На всичкото отгоре гласуването не било тайно, а и съпровождано с открит натиск и агитация на упорстващите срещу присъединяването към Кралство Италия, което пък изчезва през 1946 г., пак след референдум.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети