Група за данъчни престъпления ощетила хазната за с 30 млн. лв.

DenNews.bg
28.02.2014
размер на текста:

Организирана престъпна група за данъчни престъпления, която бе разкрита при съвместна акция между МВР, ДАНС и прокуратурата, е нанесла щети на държания бюджет за около 30 милиона лева. Иначе казано вредите надвишават годишния бюджет на ДАНС за една година. Това разкри ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев.
Наблюдавахме държавни и общински служители, защото без тяхното участие не е било възможна дейността на тези престъпни групи, които са се занимавали с данъчни измами и източване на ДДС, каза още Писанчев и благодари на служителите на ДАНС и на прокуратурата, защото акцията е била мащабна и е изисквала голям ресурс и огромен обем от работа.
Образувани са три досъдебни производства. Направени са над 50 претърсвания в градовете Видин, София, Стара Загора, Велинград, Пловдив. Едната от групите е снабдявала с кухи фактури. Иззети са множество фактури, черни тефтери, компютърни конфигурации. Към този момент са задържани около 11 лица, те са участвали в престъпните групи и са работили към съответните фирми.
Едната от групите се занимавали с търговията на захар, сухо мляко, другата с търговия на горива, затова бяха направени претърсвания на петролни бази във Велинград и Пловдив.
Сред задържаните са лица, известни с прякорите Манукян, Купара и Гимбъла.
"Префактуриране и създаване на търговски дружества от определени лица. Те създават съответния документален поток, но поради липса на реалност на сделката, само на документи претендират за възстановяване и за пълен данъчен кредит по отношение на финансовия резултат, който за съответния данъчен период е извършвала или не е стопанска дейност", обясни зам.-апеталивния прокурор на София Николай Найденов. "Касае се или за иреалност на сделките или за кухи сделки, които съществуват само на документи", добави той.
Фирмите, извършвали данъчни измами, нямат нищо общо с политически партии, които в момента са представени в парламента. По отношение на свидетелите те дават показания, които спомагат за разследването.
Найденов отбеляза, че престъпленията, които се разследват обхващат едногодишен период. Но са били открити и фактури за 54 милиона лева за предишни години. "Няма да се спрем да разследваме, за да обхванем цялата им дейност", категоричен е той. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети