Въоръжени завзеха сградите на властта в Крим

DenNews.bg
27.02.2014
размер на текста:

Въоръжена група е превзела сградите на регионалния парламент и на правителството в украинската автономна република Крим, предадоха световните агенции. Неизвестната групировка е издигнала руския флаг на мястото на украинския. Искания обаче не е предявила, тъй като не била "упълномощена".
Според ИТАР-ТАСС сградите са под контрола на отряди за самоотбрана на местното рускоезично население. Създадени стихийно в целия полуостров подобни групи се насочват към регионалната столица Симферопол.
RT уточнява, че около 30 мъже са стреляли по вратите на парламента, нахлули са и са неутрализирали охраната без насилие и без пострадали. Те са били в пълно бойно снаряжение, но без каквито и да било отличителни знаци.
В сградата на кримския парламент се намират около 60 души, предаде Интерфакс, позовавайки се на разказ на свидетел. По думите му завземането е станало бързо. Първоначално в сградата са проникнали около 30 души. След това от нея са извели охраняващите сградата полицаи. По-късно е пристигнал автобус с още около 30 души с голямо количество амуниции, сред които автомати "Калашников", снайпери и гранатомети.
Агенция АП съобщи, че въоръжените мъже са носели черно-оранжеви ленти – цветовете на руската победата във Втората световна война, както и надпис „Крим е Русия”. На въпросите на журналистите отговорили с шокова граната. Направен бе опит за преговори, който обаче се провали.
Силите на реда са разположени в непосредствена близост до Министерския съвет, а униформени служители блокират достъпа на граждани до сградата. Трафикът в центъра на Симферопол е преустановен.
След като контролираният от опозицията парламент на Украйна назначи за временен президент своя говорител, източната и южната част на страната обявиха, че не приемат властта за легитимна. Напрежението избухна в сблъсъци в сряда, при които имаше ранени.
Очаква се по-късно днес украинският парламент да гласува новото правителство, след като бе постигнато съгласие лидерът на парламентарната фракция на Баткившчина Арсений Яценюк да стане временен премиер.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети