Подпис на вътрешния министър на Украйна разпуска „Беркут”

DenNews.bg
26.02.2014
размер на текста:

Временно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков е подписал указ за разпускане на специалното подразделение на украинската милиция „Беркут”. Аваков съобщи за това на своята Фейсбук страница, предаде агенция УНИАН.
Силите на милицията за борба с безредиците или т. нар, вътрешни войски, бяха обвинени, че носят отговорност за разправата с протестиращите срещу администрацията на отстранения президент Виктор Янукович. По време на сблъсъците между „Беркут” и демонстрантите загинаха повече от 80 души.
Междувременно продължава работата по съставяне на правителствена коалиция. Очаква се кандидатурите за министри да бъдат съгласувани с демонстрантите на централния площад в Киев. Тази вечер протестиращите ще се съберат на площада, за да обсъдят състава на ново правителство.
Продължава и дипломатическата активност за намиране на изход от ситуацията. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че кризата в Украйна не трябва да противопоставя Съединените щати и Русия. В декларация на украинското външно министерство се подчертава, че новата власт в Украйна иска добросъседски отношения с Русия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети