Янукович обяви насрочването на президентски избори

DenNews.bg
21.02.2014
размер на текста:

Президентът на Украйна Виктор Янукович обяви в петък споразумение с опозицията, съгласно което изборите за държавен глава се изтеглят преди края на мандата му, създава се правителство на националното единство и започва процедура за промяна в Конституцията с цел намаляване на правомощията му.
В съобщение след продължилите цяла нощ преговори с посредничеството на трима европейски външни министри държавният глава разпространи специално изявление с новината.
В текста се казва: "Заявявам за това, че инициирам предсрочни президентски избори. Инициирам също така завръщане към Конституцията от 2004г. с преразпределяне на пълномощията в посока парламентарна република. Призовавам към начало на процедура за формиране на правителство на националното доверие. Като президент и гарант на Конституцията изпълнявам днес своите задължения към народа, пред Украйна и пред Господ Бог в името на държавата, в името на живота на хората, в името и мира на нашата земя"
"В тези трагични дни, когато Украйна понесе тежки загуби, когато загинаха хора от двете страни на барикадите, смятам за свой дълг пред светлата памет на загиналите да заявя - няма нищо по-важно от човешкия живот. И няма никакви стъпки, които всички ние да не можем да направим, за да възстановим мира в Украйна."

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети