Имало е и трети участник в атентата на Сарафово

DenNews.bg
20.02.2014
размер на текста:

Над година и половина след атентата на летище Сарафово, разследването е разкрило самоличността на лице, пряко участвало в терористичния акт. До момента това трето лице не е било известно. Новите данни оповести главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет и поясни, че именно те налагат известно забавяне във внасянето на обвинителен акт по делото.
„Установяването на новия участник в атентата ще удължи разследването и ще има и други международни съдебни поръчки. Това не означава, че внасянето на съдебния акт се отлага за неопределено време, просто ни е необходимо още малко време. Ще разполагаме с далеч повече доказателства. Досега бяха установени две лица, вече са три”, заяви Цацаров като отказа да каже дали третият участник е чужд гражданин.
Българските власти бяха установили две лица, замесени в кървавия атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски туристи и български гражданин. До момента София нямала отговори от чуждите страни дали ще ни бъдат предадени двете вече установени лица, допълни още главният прокурор пред медиите.
Миналото лято последните два доклада за атентата в Сарафово, които страната ни изиска от Канада и Ливан, бяха внесени в прокуратурата. Дни по-късно стана ясно, че България е получила от САЩ анализ на документите за самоличност на двамата известни участници в бургаския атентат, в който се съдържат допълнителни данни, водещи към "Хизбула".
Става въпрос за Мелиад Фара - австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан - канадски гражданин. До истинските имена на заподозрените МВР стигна цяла година след нападението над черноморския ни аеропорт. Властите оповестиха още, че двамата предполагаеми терористи са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности, наемали са и автомобили, с които са се придвижвали на територията на страната.
Между 2 и 3 килограма тротил е точното съдържание на бомбата, взривена на летище Бургас. При нападението, освен жертвите, бяха ранени и 35 души. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети