Дангов въведе извънредни мерки, заради огнища на чума по свинете в Литва

DenNews.bg
20.02.2014
размер на текста:

Директорът на Областната дирекция за безопасност на храните-Кюстендил Първан Дангов впрегна ветеринарите и служителите си в масирани проверки във връзка с констатирани огнища на заболяването Африканска чума по свинете при диви свине в Литва.
Временните мерки са разпоредени с заповед от Дангов с днешна дата. Засилени проверки ще се правят от инспекторите от отделите "Здравеопазване на животните", "Контрол на
храните" и "Граничен контрол", както и ветеринарите.
По силата на заповедта официалните ветеринарни лекари от отдел „Здравеопазване на животните” трябва да извършат проверки за свободно-пасищно отглеждане на свине, а при констатиране на такива случаи да налагат актове на собствениците. Да проведат срещи с кметовете на общини и населени места за разясняване на мерките за отглеждането на животните и недопускането на появата и разпространението на заразни болести. Да следят за спазването на забраните за отглеждане на животни на депата за отпадъци, както и изхранването на животните с отпадъци. Да извършат контрол на всички сметища за тяхното ограждане и недопускане на хора и животни. Да осъществят контрол за обезвреждане на кухненските и хранителни отпадъци от транспортните средства на паркинги и бензиностанции по главните пътища в областта. Да подадат сигнал при съмнения за възникване на заболявания по дивите и домашни свине.
Служителите от „Контрол на храните” към ОДБХ да извършват регулирани проверки и контрол за обезвреждането на кухненските и хранителни отпадъци и опаковки от хотели, ресторанти, паркинги, бензиностанции и къмпинги.
Официалният ветеринарен лекар, контролираш месодобивното предприятие в Кочериново да следи за клинични и патологоанатомични изменения за болестта.
При извършване на проверките по планов официален контрол в обектите за производство и търговия с храни да се проверява за наличие на суровини и храни с произход от региони в инфектираната зона Литва.
Всички ветеринари и служители на ОДБХ трябва да предават докладите си в края на седмицата на началника на дирекцията в Кюстендил Първан Дангов до отмяната на заповедта.
Наред с тези мерки обаче всеки от нас може да проверява етикетите на местните продукти за произхода им, както и да подава сигнал за нередности.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети