Служителка на ДАТО изнасяла незаконно информация за СРС-та, предлагала абонамент

DenNews.bg
18.02.2014
размер на текста:

Служителка на службата за подслушвания ДАТО незаконно е изнасяла информация към разследвани лица. Това стана ясно от съвместна пресконференция на представители на прокуратурата, ДАНС и ДАТО.
Разкритата служителка е 50-годишната Антоанета Първанова. Тя е обвиняема заради нерегламентиран достъп до информация, свързана с прилагането на СРС. Първанова е задържана вчера на работното си място заради това, че е правила проверки дали за дадени лица има действащи искания за прилагане на СРС-та. Първанова предоставяла информацията срещу заплащане. Някои хора са били на месечен абонамент, те са й давали пари в замяна на ангажимента периодично тя да проверява дали те са подслушвани или не. Цената на абонамента е варирала от 500 до 3000 лева на месец.
Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност, коментира заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.
Освен Първанова, вчера са били задържани още трима души - нейният зет и двама "абонати". Само Първанова е обвиняема към момента. Тя е обвиняема по член 357, алинея 1 от Наказателния кодекс за изнасяне на класифицирана информация от началото на ноември 2013 година до края на 2013 година. Тя е работила в СДОТО от 2010 година като служител в звеното, приемащо постъпилите искания за прилагане на СРС. При създаването на ДАТО е преназначена на същата позиция.
Директорът на ДАТО Цветан Китов коментира, че информация за нерегламентираните действия на служителката е получена по време на извършването на анализ,свързан с въвеждането на новата система за сигурност. За да се стигне до задържането на 50-годишната Антоанета Първанова обаче се е наложило използване на СРС-та и по отношение на нея.
ДАНС извърши цялата оперативна дейност по този случай. Ние извадихме схемата, документирахме всички действия и предоставихме информацията на прокуратурата, все още има неща за изясняване, заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев.
Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети