Чимев чака отговор от финансовото министерство за работата на общината без приет бюджет

DenNews.bg
17.02.2014
размер на текста:

Кметът на Дупница Методи Чимев чака указания от Министерство на финансите относно създалата се ситуация с неприет бюджет за тази година. От администрацията днес
са се свързали с финансовото министерство и са в очакване на указания.
“От 1 януари тази година има нов закон за публичните финанси, където няма разработен точен ред и указания как се прилага в случай на неприет бюджет. Едва когато получим отговор и се запознаем с указанията, можем да коментираме как ще се действа”, обясни Чимев.
Както писахме, на сесията на Общински съвет бюджетът за тази година не бе приет, след като бе редактиран в движение по предложение на групата на Обединения демократичен блок. Поправката, според която трябваше да бъдат предвидени 450 000 лв. за селата, спорт и култура от местните приходи, бе приета с гласовете на 17 от съветниците. Самият бюджет обаче бе отхвърлен, след като групата на ГЕРБ не подкрепи така редактираният документ.
След сесията в петък за DenNews.bg, кметът Чимев обяви, че ще върне проектобюджета за ново разглеждане в ОбС.
При лисата на одобрен за годината бюджет общината може да работи по този от предходната година месец за месец, т.е. да не се надхвърлят разходите от съответния месец миналата година.
За да работи така обаче сега администрацията чака инструкции от финансовото министерство.
Както посочи Чимев, проблемът от липсващ бюджет ще се появи когато постъпят средства от новия облигационен заем за 1 750 000 евро, защото тогава бюджетът трябва да бъде актуализиран с точни справки за разпределението на средствата.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети