Директори на домове отнасят санкции от Дангов, приели дарение от мляко с изтичащ срок на годност

DenNews.bg
11.02.2014
размер на текста:

Актове за по 500 лв. ще отнесат директорите на Дома за деца, лишени от родителски грижи „Олга Стоянова” в Дупница, Старческия дом в Кочериново и Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода” в Кюстендил от директора на Областната дирекция по безопасност на храните Първан Дангов.
Причината за санкцията е, че в трите институции са приели дарение от сдружение „България си ти”, под формата на плодово мляко. Проблемът обаче е, че млякото е дарено само ден преди срокът му на годност да изтече.
„Дарението се случва на 7-и февруари, а срокът на годност на продуктите изтича на 8-и. Аз разпоредих проверката на 10-и февруари, след като разбрах от медии за извършването на дарението в тези институции. Няма как този, който дарява, в случая „България си ти”, да бъде санкциониран. Отговорността е на директорите и домакините, приели продуктите. Те е трябвало или да откажат, или да приемат толкова количества, колкото е могло да се изконсумират в деня на дарението, преди отбелязаната дата за срок на годност”, обясни за DenNews.bg Дангов.
Той поясни, че практиката е при всяко дарение на хранителни продукти да присъства и представител на Областната дирекция за безопасност на храните и да бъде извършена проверка за годността на продуктите, начина на съхранение и пр.
При разпоредената от Дангов проверка е установено, че общо в региона са дарени 1 084 кутии плодово мляко. 694 опаковки са приети в дома в Кюстендил, като там са изконсумирани 46. В дома в Кочериново млеката са били раздадени на възрастните хора на ръка, защото домакинът е отказал да ги приеме. Така всички 240 кутии са били изконсумирани. В дома в Дупница нито една от 150-те кутии с мляко не е изконсумирана. Количеството там е било унищожено в екарисаж. С останалите количества ще се случи същото, като това е за сметка на директорите на домовете.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети