Военни ще помагат в наводнените райони

DenNews.bg
05.12.2014
размер на текста:

Военни ще помагат на засегнатите от наводнение райони, съобщават от Министерството на отбраната.
В МО е постъпило искане от областния управител на Стара Загора Георги Ранов за оказване на помощ на населението за преодоляване на кризисната ситуация на територията на областта. След извършване на оценка на обстановката, ще бъдат определени и изпратени на място необходимите инженерно-сапьорни модулни формирования от състава на Българската армия. В момента се осигуряват водоноски за доставяне на питейна вода на населението в бедстващите райони.
Съставът на групите и техниката на модулните формирования от Българската армия ще бъдат съгласувани с председателя на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия в област Стара Загора.
За днес е обявен червен код- тревога за за възможни внезапни наводнения за река Марица при Свиленград и за река Тунджа при Елхово. Оперативното звено към МОСВ е активирано, съобщиха от екминистерството.
Днес само на отделни места слабо ще превалява, очакваните количества са 1 - 5 л/кв.м. Вечерта в Югозападна България ще завали. Очакваните количества ще са между 5 -10 л/кв.м, локално - до 15 л/кв.м.
В събота валежите ще обхванат цялата страна. Очакваното количество за дъжд в Западна България ще е 5-20 л/кв.м, в Централна България - 15-25, локално до 30-40 л/кв.м, в Източна България - 3-10 л/кв.м. В неделя валежите от запад ще отслабнат и ще спират, но все още в по-голямата част от страната ще има нови количества в Западна България- 3-10 л/кв.м., в Източна България- 10-20 л/кв.м.
Днес, в резултат на продължаващите валежи от дъжд и на база метеорологичната прогноза, ще продължи повишението на речните нива в почти цялата страна, като на места повишенията ще бъдат значителни:
Дунавски басейн – водосборите на реките: Янтра – целия басейн; Русенски Лом – целия басейн.
Черноморски басейн – водосборите на реките: Добруджанските реки; Провадийска; Камчия; Луда Камчия; Двойница; Айтоска; Ахелой; Чакърлийка; Русокастренска; Средецка; Факийска – целия водосбор; Ропотамо – целия водосбор; Дяволска; Караагач; Лисово дере; Велека – целия водосбор; Силистар; Резовска.
Източнобеломорски басейн – водосборите на реките: Тунджа – водното ниво ще се задържи над оранжевия праг на предупреждение в средното течение на реката и над червения праг на предупреждение в долното течение до 8/9.12.2014 г. Особено внимание за река Мочурица и регионите на градовете Ямбол и Елхово.
Река Марица – средно и долно течение на основната река и съответните й притоци. Особено внимание за река Сазлийка и долното течение на Марица в участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска. Водното ниво ще се задържи около и над оранжевия праг за предупреждение до 8/9.12.2014 г.
Река Арда – средно и долно течение, особено внимание за водосборите на реките Върбица, Буйюкдере и Крумовица; Бяла.
Западнобеломорски басейн – водосборите на реките: Места – долно течение; Струма – долно течение.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети