Путин към Ердоган за „Южен Поток”: Писна ми от тези българи

DenNews.bg
04.12.2014
размер на текста:

Трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта "Южен поток". Това казал руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1 декември и му се оплакал, че му дошло до гуша да се разправя с бг-властите, твърдят турски дипломатически източници, цитирани от "Хюриет". "Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им ни предизвикват и ни се противопоставят. Отлагат проекта", казал Путин на Ердоган по време на Съвета за сътрудничество на високо равнище Турция-Русия, пише вестник "Хюриет".
Руският президент обяви края на проекта за газопровода "Южен поток" по време на съвместна пресконференция с Ердоган на 1 декември, посочва Блиц. Според проекта 63 милиарда кубични метра природен газ трябваше да достигнат до европейските пазари през газопровод през Черно море и България.
Неочакваното изявление на Путин било изненада дори за най-близките му сътрудници, които разбрали за решението по време на разговорите с екипа на Ердоган. Отказването на Путин от "Южен поток" принуди руския президент и турския му колега да търсят нови пътища за строеж на газопровода. Двамата лидери се съгласиха да започне техническата работа по строителството на нов газопровод от Русия до Турция. Около 50 милиарда кубични метра газ се очаква да бъдат продавани чрез газов терминал, разположен на границата между Турция и Гърция.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети