Спокойно е пред банките в Дупница, рехави опашки от вложители на КТБ

DenNews.bg
04.12.2014
размер на текста:

Спокойно е пред клоновете на банките, които от днес изплащат гарантираните влогове на клиентите на фалиралата КТБ, в Дупница. Рехава опашка и то за кратко имаше от сутринта само пред вратите на една от банките в Дупница.
Прави впечатление обаче, че около банковите клонове няма разположена полиция, каквото решение бе взето на заседание на правителството. Само преди дни финансовият министър Владислав Горанов обяви, че 1500-те клона на 9-те банки, които изплащат депозитите на вложителите от КТБ ще бъдат охранявани допълнително от МВР и ДАНС.
За DenNews.bg полицейският шеф на Дупница Валентин Гълъбов обясни, че около банките има полицейско присъствие, но от цивилни служители, тъй като в момента униформените са ангажирани с операцията, която тече съвместно с жандармерията и ЧЕЗ за изключване на крадци на ток в Гиздова махала. За тази операция ви съобщихме по-рано днес.
Говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка съобщи, че към момента няма сигнали за напрежение около банкови клонове в областта. Полиция ще бъде насочвана по сигнал и при по-сериозно присъствие на клиенти и хора около банките.
Както е известно, от днес всички 255 хиляди вложители в Корпоративна търговска банка с гарантирани депозити могат да получат парите си.
Разпределението на вложителите става по последната цифра от единния граждански номер за физическите лица и единен идентификационен номер или БУЛСТАТ за фирмите. От фонда за гарантиране на влоговете и от финансовото министерство призоваха всички вложители да не се редят на опашки още от първия ден, тъй като могат да получат парите си в рамките на следващите пет години и препоръчаха да не се теглят големи суми пари в брой.
Първата банкова операция за гарантираните суми до сто хиляди лева ще бъде безплатна. За по-големите суми ще струва 12 лева. При теглене на суми до три хиляди лева, таксата е три лева, след което с нарастване на сумата таксата нараства.
Част от обслужващите банки са дали указания, че ако вложителят иска да изтегли по-голяма сума в брой, трябва да си осигури и охрана.
Спестяванията в чуждестранна валута се изплащат в български лева, като се използва курсът, определен от БНБ за 4-ти декември.
Ако ЕГН-то или фирменият номер завършват на нула, обслужващата банка е ДСК. При последна цифра едно вложителите трябва да се обърнат към Обединена българска банка, две – Юробанк, известна като Пощенска банка, три – Райфайзен банк, четири – Алианц България. Уникредит Булбанк ще обслужва клиенти с последна цифра пет и шест. При седем в края на номера клиентите трябва да се обърнат към Централна кооперативна банка, а при осем към Сибанк. Първа инвестиционна банка ще обслужва вложителите с последна цифра девет и чуждестранните лица.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети