Жандармерия и полиция разчистиха път на ЧЕЗ в Гиздова махала, резнаха жиците на 50 къщи

DenNews.bg
04.12.2014
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Жандармерия и полиция блокира тази сутрин най-големия ромски квартал в Дупница Гиздова махала, за да разчисти път на масова акция за изключване на крадци на ток.
Операцията бе приета сравнително спокойно от ромите, като само от време на време се чуваше някоя тирада за несправедливостта на живота и жестокостта на ЧЕЗ.
Захранването към около 50 незаконно присъединени към електропреносната мрежа къщи бе прекъснато от екипи на ЧЕЗ, докато те бяха охранявани от униформени.
Автомобили на жандармерията бяха разположени на входа и изхода към квартала, както и на няколко пункта вътре в Гиздова махала. Патрулки ескортираха автомобилите на ЧЕЗ, а докато техници вършеха работата си по стълбовете бяха пазени от полицаи. На място беше и полицейският шеф на Дупница Валентин Гълъбов.
„Политиците преди избори идват да целуват децата, пари на ръка броят, печени агънца дават, а сега те какво стана”, оплакваше се възрастна жена.


Санкциите срещу крадците не предизвикаха напрежение сред ромите, защото за тях по-важно е защо плащат завишени сметки, а електромерите им са качени на стълбовете, като така не могат да следят лично разхода на ток.
„Който краде и е нарушил закона, да го накажат. Но ЧЕЗ не нарушават ли закона? Днес идват без предварително да са съставили протоколи, да са предупредили. И това не е само мнение, а мнение на хората от махалата и на онези хиляди българи, който излязоха на протест срещу енергодружествата”, коментира за DenNews.bg ромският лидер на Гоздова махала Калин Георгиев.
Според него най-големият проблем бил, че от ЧЕЗ не дават възможност на хората да си отворят партиди.
„Ходят, молят се, пускат молби, но не могат да си узаконят нещата. Това са 50 къщи. Голяма част от тях искат да си имат партиди и да плащат, но не им дават. От 2004 г. повтарям, че ЧЕЗ крадат хората. Няма българи, няма цигани. Но ние, циганите, сме дискриминирани. Не само, че не дават да си отворят партиди, но и електромерите са ни на 8 метра от земята и така не може да следим разхода си. А и защо българин като не си плати тока му го спират на първия месец, а за нас чакат 5 месеца. Това не е ли дискриминация? Нали всички сме българи-щом не плаща циганин да му режат тока на първия месец, така поне няма да трупа големи сметки. Това искат хората от махалата”, обясни още Георгиев и посочи себе си за пример. Бил изряден платец и подал пет молби електромерът му да бъде свален на ниско, но това не се случило. „А, има едно българско семейство в махалата и техният електромер е ниско. От ЧЕЗ използват, че ромите са неграмотни. Но аз ще ви кажа, че може да не знаят да четат, но знаят математиката много добре и могат да си сметнат тока. Не е възможно за две крушки и един телевизор да ти искат 230 лв. Аз съм редовен платец, 80% от махалата си плащат тока, като това мога да го докажа. Но ЧЕЗ си ни мандат колкото искат. Нека спират тези, които крадат, но да не крадат, тези които си плащат”, каза още ромският лидер.
Той посочи и друг проблем, а именно това, че напрежението на тока в мрежата не е постоянен. „Изгоря ми бойлер, пералня, скъп плазмен телевизор, но никой не ме обезщети. Това са проблемите на ромите, а не друго”, заключи той.
Операцията на ЧЕЗ продължава и в този момент.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети