Собственици си прибраха „арестувани” от община Дупница коне с кражба

DenNews.bg
03.12.2014
размер на текста:

Собственици на „арестувани” от община Дупница коне си прибраха животните не по установената от наредба процедура, като заплатят глоба, а чрез проникване в общинска собственост и кражба.
Осемте коня са заловени от служителите на екоотдела и Контролното звено към общината по сигнал на граждани вчера. Животните били оставени да се разхождат свободно между блоковете в жк. “Бистрица”. След проверката на място конете са прибрани в общински имот в село Бистрица, който е определен за „гараж” за пуснатите безстопанствено животни-не само нарушение по общинска наредба, но и опасност за възникване на инциденти и катастрофи, каквито в миналото има.
Само няколко часа по-късно, между 17.45 и 18.00 часа мъже са разбили катинарите на стопанския двор и са отвели осемте коня. Има очевидци, които са станали свидетели на кражбата на животните. От община Дупница са подали сигнал в полицията. "Има свидетели, които ще дадат показания в полицията. В интерес на следствието имената на заподозрените сме ги дали на органите на реда, и докато не ги установят те, нямаме право да ги разкриваме", обясниха от пресцентъра на община Дупница.
Разследването продължава, но данните са че извършителите са именно двамата собственици на животните.
Наказанието, предвидено в Наказателния кодекс, е до 3 години затвор.
В края на месец август общината обяви, че започна стриктно да следи за свободно пашуващи коне, тъй като проблемът съществува от години, най-вече в жк „Бистрица” и по пътя от най-големия квартал към село Бистрица. Има случаи и на тичащи по главната улица за жк „Бистрица” коне. Опасността не е само за шофьорите, но безотговорността на собствениците пречи и на майките с малки деца, тъй като конете превръщат детските площадки и място за паша.
Преди по-малко от месец, със заповед на кмета Методи Чимев се премина към по-крути мерки, глоби от 100 до 400 лв на собствениците и конфискуване на животните. Ако те не бъдат потърсени в срок от 14 дни, ще бъдат продавани на търг.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети